Nem is olyan kutya ez a Kutya-hegy

Bischof István, HA5TI - 2009-05-08
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5TI


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-016 - Kutya-hegy (, 558 m ASL); QRA: JN97KO21, 2 pont, HAFF-015


A 80-as évek elején kitelepülési engedélyt kaptunk HA5ABC-vel ( ma már HA8MV ) a Nagy-Szénásra. Yaesu FT-290, 9 elemes yagi, 30W-os végfok, sátor, víz, étel és egy 80Ah-s akku volt a csomag. Sátorállítás után nekiláttunk - volna - a qso-zásnak, de nem ment. Az akku cellazárlatos lett. Közben a vihar is megérkezett, így nem maradt más hátra, aludtunk. Reggel egy dühös ember ébresztett minket, természetõr volt. A pecsétes papír azonban elbizonytalanította.


A 63-as buszal mentem Nagykovácsiba ( a buszon mellém ült egy 60-as éveit taposó hölgy, aki egyszercsak megszólalt: Mi együtt jártunk óvodába. Meredten néztem rá, remegõ hanggal kérdeztem, mi? Nem, a barátnõmmel, jött a válasz, majd csend. Csak a körülöttünk ülõk nevetése és a busz zaja hallatszott ), a Takarékszövetkezet elõtti megállóban szálltam le és indultam a zöld jelzésen, a hegy felé. A 80-as években is természetvédelmi terület volt, de akkor még nem európai.
Sorompó sem volt, így az elõbb felsorolt felszereléseket ennél a pontnál feljebb tudtam vinni szegény Daciamal.
A múlt maradványa kevéssel a csúcs alatt. Valamikor itt egy turista ház állt.
Ma a kõbe vésett emléke.
Az elsõ pillantás a Nagy-Szénásra. ( elállítottam a fényképezõgépet....)
A Kutya hegy a Nagy-Szénás mögött.
Ezért természetvédelmi terület?
Útban a csúcs felé. A fenyõfánál ágazik el az út, egyenesen a kék kereszt, jobbra kék vonal megy.
Mindenfelé dús növényzet.
Ott a bozót mögött bújik meg a csúcskõ.
A bizonyíték.
A 7MHz-es dipólantenna a csúcskõ közelében.
Az állomásocska. Kb. 20 QSO után vettem észre, hogy a tápkábel biztosítékházából ki van csúszva a vezeték, így nem 5W-al, csak kb. 1W-al rádióztam. Ennek ellenére elég sok állomás hívott meg. A lombkorona is biztosan csillapított valamit a kisugárzott jelekbõl.
Egy órát rádióztam, kb. 40 QSO született, nagy része 7MHz-en, de 2m-en is meglett volna az aktiválás. Utóbbi frekvenciára csak az FT-817 gumiantennája volt nálam. Köszönöm a hívó állomásoknak a qso-kat és a sotawatch spotot. Ez a kép tárult elém a hazafelé vezetõ úton.
Meg ilyen virágmezõ. Az elõbbi, vagy ez a virág a védett?
Kilátás a Nagy-Szénásról. Bármerre fordul a szemlélõ, csak SOTA csúcsot lát.
Mint itt a fák között a nagy-kopaszon álló Csergezán kilátó. A Kutya hegy és a Nagy-Kopasz aktiválható egy napon. Izomláz garantálva, de az élmények kárpótolnak.
A Nagy-Szénás tövébõl indul a piros vonal turistaút. A háttérben a János-hegy és a Nagy-Hárshegy. Ez az útvonal rövidebb, de sokkal meredekebb, azonban ez is a kiindulási ponthoz vezet vissza.
Naplemente a Kutya-hegyen.


A bevezetõben említett kirándulás végén még az autó elindítása is gondot jelentett, hiszen az akkumulátor belõle származott , így önindítózni nem lehetett. Szerencsére elõrelátó voltam, orral a leejtõ felé álltam meg, így némi gurulás után beindult. Ez a kirándulás sokkal jobban sikerült. Oda-vissza kb. 8km-t gyalogoltam, kétszer másztam meg a Nagy-Szénást, jót rádióztam, gyönyörködtem a kilátásban, a természet szépségében, élveztem a csodálatos koranyári idõt és majd nagy élvezettel mesélem az utódoknak, hogy anno 1980 környékén HA5ABC-vel.........


Utolsó módosítás: 2009-05-09 09:18

(7 megtekintés)