Tukora & Vár-hegy

Borbély Zoltán, HA3HK - 2009-05-02
Ajánlott turistatérkép: 28. Zala Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA3HK, HG3FLA, HA3LV


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-009 - Tukora (Újudvar, 313 m ASL); QRA: JN86MN24, 1 pont
  ND-007 - Vár-hegy (Bocska, 338 m ASL); QRA: JN86KM58, 1 pont


Ez volt az elsõ alkalom, hogy úgy döntöttünk egy nap ne csak egy csúcsot aktiváljunk, hanem ha lehet legalább kettõt. A közelség miatt így esett a választás az ND-009 és ND-007 csúcsokra.


Tukorát a rövidebb út kedvéért Nagybakónak község felöl közelítettük meg. Némi útbaigazítás után a falut elhagyva nehéz felázott terep következett. Amíg az Ignis bírta addig autóval mentünk, azután követtük a turistajelzést gyalogosan.
A célterületet most könnyû volt megtalálni, mert messzirõl látszott. A TV-torony gyönyörû.
Amikor bizosan az enyém a kisebb... De jól muzsikált, mert másfél óra alatt 72 QSO jött össze. Közülük magyar: HA3HP, HA1RW, HA7UG, valamint 3 db. S2S QSO létesült még.
Az idõ gyorsan rosszra fordult és menekülnünk kellett tovább. A következõ célpont Bocska nevû település volt. A képen látható "kálvária és játszótér" elõtt kell balra lekanyarodni a 74-es útról egy erdészeti útra, ami felvisz egészen a csúcsig.
Mint tudjuk ez valamikor egy harcálláspont volt. Az idõ nagyon zord volt, ennyit még nem fagyoskodtunk.
Gyorsan telepítettük az antennát, és jött a második forduló. eredmény 72 QSO, köztük HA3HP, HA1RW, HA7UG, és 2db. S2S.
A lefelé vezetõ úton komoly gondjaink voltak. Nem elég, hogy úgy esett az esõ mint ha dézsából öntenék, ráadásul egy erõgép állta útunkat, akinek megsérült a kezelõje, és nem tudta szabaddá tenni az utat számunkra.
Be kellett segítenünk, hogy az akadály elháruljon, így nehézgép kezelõi ismeretekbõl kellett vizsgáznom. Nem volt egyszerû, mivel elõször csináltam ilyet, de megoldottuk.
Akadály elhárult, folytathattuk útunkat...
A búcsú pillanata.
Az egykoron szigorúan õrzött objektumban jelenleg ilyen szép virág nyílik a beton repedéseiben.


Kalandokban gazdag aktiválást hagytunk magunk mögött, de az idõjárás elég mostohán bánt velünk. De sebaj! További 2 ponttal lettünk gazdagabbak.


Utolsó módosítás: 2009-05-27 21:51

(30 megtekintés)