Gyugyhát és Csillagó

Bischof István, HA5TI - 2009-04-25
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5TI


Érintett SOTA csúcsok:
  DD-014 - Gyugy-hát (Kőröshegy, 311 m ASL); QRA: JN86XT14, 1 pont
  DD-011 - Alman-tető (Kötcse, 316 m ASL); QRA: JN86WS55, 1 pont


Hosszú ideje terveztem már egy ilyen kirándulást. Az ötlet megszületésében HA4FY , János kerékpáros kirándulása, illetve beszámolója adta a lökést. Reggel vonatra szálltam. Csodálkoztam, hogy két kerékpárszállító kocsi is van a szerelvényen. Erre este kaptam meg a választ.


Balatonföldváron szálltam le, majd gyors reggeli után indultam a híres-hírhedt völgyhídhoz. Az út röviddel a viadukt elõtt emelkedett csak, addig majdnem végig gurultam enyhe leejtõn a biciklivel. Így néz ki a híd alulról.
Panoráma a völgyhíd fölötti dombról, ahol valamikor egy tábor állt. Erre a faházak maradványai és egy befejezetlen kõház utal. Mindent benõtt a gaz, az épületek az enyészet martalékává válnak.
Az autópályát keresztezve felkerekeztem egy magaslatra, ahol egy parkolót találtam egy kis asztallal, padokkal. Körbenézve megállapítottam, hogy nem ez a csúcs, de a magasságmérõ szerint a 25m szintben benne voltam, így nem keresgéltem a csúcsot, nekiálltam QSO-zni.
Panoráma a völgyhídra és a Balatonra.
Kényelmes kitelepülés, még az árbocot is könnyen tudtam rögzíteni. Az asztalra felállva még HA5AQ/P-vel S2S qso is létrejött. Tóni a Pilis tetõn volt, még felszállás elõtt.
A csúcs aktiválása után visszagurultam a híd alá, ahonnan Kereki nevezetû falun és Amáliapusztán keresztül nekivágtam a Csillagó meghódításának. A pusztáról ilyen parkerdei útra értem.
Az elágazás Csillagó illetve az Alman tetõ felé. Itt még azt terveztem, hogy az aktiválás után erre jövök vissza és az Alman tetõn lévõ szép kilátót is megnézem.
Az aktiválás egy geodéziai torony megmászása miatt hosszabbra nyúlt, mint terveztem, igaz, szép S2S QSO született HA5CQZ/P Zolival a Bajtemetésrõl, ezért sietnem kellett a vonathoz, nem tudtam, mennyi idõ alatt érek le Balatonföldvárra. Ezen a képen a fennsík látszik a háttérben.
Csináltam fotókat a Csillagóról is, de annyira jelentéktelen hely, hogy a telefon meg sem jegyezte õket. Sajnos ez a szép kis pihenõ nem a csúcson van, pedig akkor igazán jó lenne onnan rádiózni. Feltéve, ha nincs annyi légy, mint most volt.
Naplemente Balatonföldvárról. A háttérben a Badacsony.


Sikerült idõben visszaérnem a vasúthoz. Szerencsére egy fagyizó kinyitott, ahol tudtam inni, mert már a Csillagóra menet elfogyott a vizem, a koranyári napsütésben pedig igencsak kiszáradtam. Két 4dl almalé+1 dl szódavízbõl készült almafröccs pótolta a veszteséget. Sajnos a nagy lakoma azonban kimaradt, mert semmi nem volt nyitva. Az idõjárás ellenére még téli álmát aludta a Balaton környéke. No és a válasz a két bicikliszállító kocsira. Ma volt a Föld Napja alkalmából rendezett biciklis Balatonkerülés. Erre az alkalomra rendeltek a szervezõk két speciális kocsit. Visszafelé jól tömve volt. Azok utaztak vele, akik nem bírták a teljes kört végigbiciklizni, vagy olyan lassan haladtak, hogy nem értek volna világosban Siófokra. Kellemes túra volt , a két csúcs könnyedén aktiválható egy , akár családdal lebonyolított kerékpáros túra keretében. A lehetõségek rh összeköttetésekhez nagyon jók, és VHF-en is kiváló a kilátás mindkét csúcsról. Ide is vissza fogok térni.


Utolsó módosítás: 2009-05-20 14:23

(5 megtekintés)