Öreg Pap és Ágas-hegy

Feri, HA7UL - 2009-05-28
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA7UL


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-013 - Öreg Pap-hegy (Pilisszentlászló, 567 m ASL); QRA: JN97LR68, 2 pont, HAFF-004
  KM-030 - Ágas-hegy (Visegrád, 478 m ASL); QRA: JN97LR49, 1 pont, HAFF-004


Elkezdtem azokat a csúcsokat is meglátogatni, ahová nem vezet turistaút. GPS nélkül benne van az eltévedés veszélye, de belefér. Borongós reggelre ébredtem, de bíztam az elõrejelzésben. Korán indultam, hogy legyen idõ az esetleges esõszüneteket is kivárni. Piliszentlászló elõtt már esett kicsit az esõ, de ennyi belefér.


Nincs képAutóval felmentem a sorompóig, ez azt jelenti, hogy félig megkerültem a hegyet. A térkép szerint az az oldal a lankásabb. Az erdei uton elindulva, kb 100 méter után kerítés állta utamat. Nem volt mit tenni, a kerítés mellett indultam a csúcs felé. Útközben sütött a nap, de az aljnövényzet csupa víz volt. Így térdig átáztam.
Könnyû menet volt a csúcsig. Találtam 2 "csúcskövet" is, de kb 80-100 méterre a csúcstól. A legmagasabb területen, farönkökre települtem és gyorsan aktiváltam. Nagyon gyengén hallottak. Igaz, alig volt akkora terület, ahová a dipólt ki tudtam húzni. kb 1 és fél óra után bontottam és irány a kocsi.Nincs kép
Nincs képÁgas-hegyet a Király-Kunyhói vadászház melletti parkoló felõl szándékoztam meghódítani. A térképek szerint erdei út visz kb 100-120 méterrel a csúcs alá. Nos, elsõ nekifutásra rossz utat választottam. Ez lefelé vitt, még a kiinduláshoz képest is. Így aztán toronyiránt indultam neki. Ráleltem az útra és azon feljutottam a lehetséges magasságig, de onnan volt a cudar.
Félig megkerültem a csúcsot az úton, mert a térkép szerint ez is hátulról lankásabb. Nos lehet, hogy az, de nálam a "lanka" mást jelent! Kb 40-45 fokos emelkedõ, mély avarban rejtõzõ kõgörgetegen volt az egyik lehetõség és ugyanolyan meredek de sûrû bokrokkal benõtt, járhatatlan terület a másik, a feljutásra. A kettõ között, vadcsapásokon, cikk-cakkban jutottam fel végülis nagy nehezen a csúcsra. Viszont ami kilátás ott fogadott, az leírhatatlan. Északnak a Duna-kanyar szépsége, Délre a Pilis fenséges vonulata. Megérte!!! Nincs kép
Nincs képItt is kb. 1 és fél órát töltöttem, de itt a csúcs szabad volt, még az antennát sem volt mihez kikötni. A csúcskõ itt megfelelt a telepítéshez és sikerült hamar az aktiválás. Sokkal jobban hallottak mint az elõzõ hegyrõl. A lejutás nehezebben ment a meredek szakaszon, de túljutottam ezen is. Kiderült, hogy felfelé kb. 10 méterrel kellett volna többet mennem, hogy a jó utat találjam meg. Most már tudom! :-)


Nagyon jól sikerült az aktiválás. Köszönöm a magyar állomásoknak az aktivitást. Sikerült összességében 6 új S2S QSO, ebbõl egy HA - HA. "HA5AZC/P KM-019" Viszont hallásra a következõ alkalommal!


Utolsó módosítás: 2009-05-29 09:15

(12 megtekintés)