János-hegy

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2009-05-28
Ajánlott turistatérkép: 6. Budai-hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-019 - János-hegy (Budapest, 527 m ASL); QRA: JN97LM54, 2 pont, HAFF-015


Mint fõvárosi lakosnak, a helyi csúcsok kötelezõek volnának az elsõ körben, de éppen a nagy turistaforgalom miatt mindig halogattam. Eredetileg nem is terveztem aktiválást, bár csábító volt Feri (HA7UL) elõzõ napi levele, amely csak a csütörtököt valószínûsítette, mint kedvezõ idõjárás a kimozdulásra. Még otthonról, 1/2 10 körül megcsináltam a qso-t Ferivel, majd lecsekkoltam az idõképet. Ez szerint az ország déli felében szakadatlanul esik az esõ, de folyamatos É-D-i áramlat volt, amely már szárazat hozott. Ekkor döntöttem el, hogy mégiscsak nekiindulok a hegynek. Gyorsan összedobáltam a cuccokat - új (kisebb) antennák, kisebb hátizsák (egy koax), másik dipótáska. Délben már javában gyalogoltam felfelé.


Jól számoltam, hogy hétköznap, illetve a kedvezõtlen idõjárás-elõrejelzés miatt nem lesznek sokan a csúcson. Végül is, majdnem ez okozta a vesztem. Kihúztam a 40m-es dipól a kilátó elsõ emeletérõl lefelé a padok irányába. Majd rádió bekapcs - totál rossz swr. Leszakadt a koax harisnyája. (A múlt héten ellenõriztem le!?) Bicskám persze nem volt. Várnom kellett egy jó fél órát, míg ki tudtak segíteni egy vágószerszámmal. Direktbe bedugtam a koaxot a rádióba, a harisnyát is rögzítettem valahogy - így a qrp csak elmegy valahogy.
Végül is sikeresen alig több mint fél óra alatt 40 qso-t csináltam 40m-en, köztük kettõ S2S, az egyiket - a változatosság kedvéért - Ferivel (HA7UL), aki ekkor már a KM-030-ról forgalmazott. (Bár vagy 300Hz-el följebb hívott, hi! Info TNX HA7UG!)
Ezután lent lebontottam, majd felmentem a kilátóba, ahonnan 4 qso-t hoztam össze 2m-en és egyet 70cm-en (TNX: HA5TBM)
A frontnak és a heves szélnek köszönhetõen csodálatos tiszta kilátás nyílt a környékre.


Már csak egy bp-i csúcs van szabadon - a HHH - amelyet, majd szintén valamelyik hétköznapra tervezek be. Hogy ne legyen nagyon unalmas a János-hegy, míg felfelé a Szépjuhásznétól indultam, visszafelé Budakeszi volt a cél.


Utolsó módosítás: 2009-05-29 10:02

(4 megtekintés)