Felejthetõ aktiválás a Gyugy-háton

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2009-06-01
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  DD-014 - Gyugy-hát (Kőröshegy, 311 m ASL); QRA: JN86XT14, 1 pont


A hosszú hétvégét egy nagyobb társasággal Balatonszéplakon töltöttem. A korábbi hasonló kirándulásokon hiányzott a kerékpár, ezért most beraktam a kocsiba. Jól is tettem, mert az elõzõ heti kánikula helyett "csak" kiránduló idõ volt. Eredetileg terveztem valamennyi dél-balatoni csúcs aktiválását, de látva, hogy hétvégén lesz a WW WPX CW, így hát lemondtam róla. Maradt csak a Pünkösd hétfõ. Ekkor viszont esõre ébredtünk. Elhalasztottam az indulást 10.00 utánra. Mint késõbb kiderült, nem kellett volna, a Köröshegy környékén nem esett.


GPS-szel megtaláltuk a háromszögelési pontot egy napraforgó mezõ közepén. (Még jó hogy kicsi volt a napraforgó, máskülönben nem tudom hogy mentünk volna be odáig.) Továbbá, szerencse, hogy vittem az antennatartó rudat, mivel ott egy dipólt nem igazán lehetett volna rögzíteni. (A hely inkább vertikállal dolgozó gyalográdiósoknak való.)
A dipól egyik vége az egy szem bozótra kikötve, a másik vége pedig az antennatartó rúdhoz, melyet a fiam tartott az egész aktiválás alatt. (Se kalapács, se ásó, hogy rögzítsem, hi.)
A viszonylag nagy, lapos fennsíkról csak egy irányban lehetett kilátni a Balatonra. Nem tudom, hogy a szárazságnak, a WPX utáni sziesztának, vagy csak egyszerûen a terjedésnek köszönhetõ, de nagyon megszenvedtem azzal a 18 QSO-val, amit végül is össze tudtam hozni. Benne két RH és egy URH S2S. (Ez utóbbi HA4FY/p, János. TNX!)
A koaxból készített - egyébként megfelelõen használható - 2m-es antennát még csak háromszor vittem magammal, de máris kétszer leszakadt a "meleg" vége. Most is csak úgy tudtam vele dolgozni, hogy szigetelõ szalaggal rögzítettem a pecabothoz. (Amit a változatosság kedvéért szintén a fiam tartott. Valószínûleg a Lecher-vezetékbõl kialakított antenna nem ilyen kényes.)
Visszafelé jövet felugrottunk a Zamárdi felett lévõ kilátóba. Onnan viszont - a tiszta idõ miatt - csodálatos kilátás nyílt az egész Balatonra (Kenesétõl - Keszthelyig). És még a Gyugy-hátat is lehetett látni. Ezt ajánlom mindenkinek, aki arra jár. kb. 1.5 km kitérõ.)


Mint ahogy a címben is írtam, ez a "csúcs" igazán felejthetõ. Nem hiszem, hogy vissza fogok térni ide. Arra jó volt, hogy ezt is be lehetett jegyezni a meglévõ csúcsok közé.


Utolsó módosítás: 2009-06-02 10:42