Esztergom körül!

Feri, HA7UL - 2009-06-02
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA7UL


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-025 - Vaskapu (Esztergom, 404 m ASL); QRA: JN97JS28, 1 pont, HAFF-004
  KD-054 - Szamár-hegy (Esztergom, 307 m ASL); QRA: JN97JT54, 1 pont, HAFF-004
  KD-037 - Bagó-hegy (Gyermely, 343 m ASL); QRA: JN97HO40, 1 pont


Esztergom környékét néztem ki magamnak a mai napra. A reggel ködös, felhõs volt, de bíztam az elõrejelzésben és korán indultam. A kertek alatt, kis falvakon keresztül vitt az utam. Itt jutott eszembe, hogy erre - Gyermely - Bajna - is vannak SOTA csúcsok. Erre viszont nem készültem.


Egész úton ilyen és ehhez hasonló volt a kép ami elém tárult. Ha tisztult kicsit, akkor láttam, hogy a felhõk 200-220 méter magasan vannak.
A Vaskaput könnyen el lehet érni autóval, ide tehát hamar elértem. Az idõ itt is csak a szürke árnyalatokat ismerte. Kilátás semmi!
A közeli pihenõben települtem. Itt volt alkalmas hely, és lehetõség. Jól ment az aktiválás. Mire a nap kisütött, le is telt a rászánt idõm, bontottam.
A Szamár hegy tövében parkoltam a Vöröskõi utca végében. Innen visszatekintve így mutatkozik a Vaskapu. A parkolóból egy keskeny ösvény vezet felfelé, amirõl egy vadcsapás méretû ösvényre tértem le a szikláknál.
Hosszas keresgélés után rátaláltam a csúcskõre, de a környék teljesen alkalmatlan a rádiózásra. Nem messze találtam egy kis tisztást, ahol az antenna is kifért és "nekifekhettem" az aktiválásnak.
Itt olyan meredek a hegyoldal, hogy szó szerint nekifeküdtem a dolognak. Sajnos a hangyák is ezt tették. Jól haladtam, ezért eldöntöttem, hogy hazafelé a Gyermely melletti Bagó-hegyet terv felett beiktatom a mai napba.
Az útról még le kaptam a Szamár-hegyet. Kellemes, mászás közben néhol gyönyörû kilátást adó csúcs. Érdemes volt felmenni. Viszont a Bagó-hegy csak a csúcslistás adataival volt meg. GPS viszont nincs. Esztergomban hosszas keresgélés után sikerült hozzájutnom egy Gerecse turista térképhez, amivel már elhárult minden akadály.
A térképet böngészve, bejelöltem még 2, útba esõ csúcsot. Az egyikrõl fotót is csináltam. Ez a Bajna melletti Nagy-Õr-hegy KD-033.
A Bagó-hegy az útról. Itt is egészen a nagy toronyig fel lehet menni autóval. Most épp valami kábelt fektetnek a falutól a toronyig, ezért mindenhol sár. Én a rossz úton, a torony felõl próbáltam feljutni a csúcsig. Sajnos arra nincs út. Azért átverekedtem magam a sûrûn. Ekkor viszont kerítés, rajta létra, csakhogy a kerítés másik oldalán!
Én abban a szegletben értem ki, ahol csak bokrok vannak. Nem volt mit tenni, átmásztam a kerítésen, aztán a létrán és irány a csúcs. Sajnos kissé hosszasan idõztem itt, így lekéstem egy S2S-t HE8AFI/P vel.
Ha már mászás, legyen mászás! Feltelepültem a vadászlesre. Az antennám kb 13 méter magasan volt. Szóltak is az állomások, ahogy még soha. Itt már csak fél órát terveztem, tehát a második üres CQ után már nyomtam is a QRT-t és bontottam.


A nap nagyon eredményes volt. 129 QSO, 3 S2S és 4 HA hívójel a logban. Bajna környéke megér még egy napot. Köszönöm az aktivitást. Viszont hallásra a következõrõl!


Utolsó módosítás: 2009-06-03 09:15

(6 megtekintés)