Esti aktiválás a Cserhát sisakgombján

Mészáros József, HA6OY - 2009-06-05
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA6OY


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-054 - Sas-bérc (Szanda, 470 m ASL); QRA: JN97RV89, 1 pont


Péntek délután, túl a stresszen, csúcsforgalmon, sok ideges köz(tü)lekedõn, hegyi levegõt volt kedvem beszippantani és közben ütemesen csilingelõ Morse jelek zenéjére dobolni, amint ezt a környezetük hangjaira féltékeny madarak igyekeznek cirkalmas trilláikkal betakarni. Szóval, elõ a hátizsákot.


Sasbérc éppen megfelelõnek látszott ehhez. Buják felõl a HM engedélyes úton közelítettem meg a csúcsot. Van bõven választási lehetõség a gyalog megteendõ utakat, ösvényeket illetõen. legalább fél tucat vezet a csúcs közelébe. Én egy kb. másfél Km hosszú alig járt csapást választottam, osztozva ezen vaddisznóékkal.
Remek kilátásom volt útközben a Mátra irányába. Mintegy 20 perc kényelmes sétával innen fel lehetett érni.
A csúcs elõtt erõsen illatozott az egyik cserje, ami teljesen virágba borult(kellene némi botanikai ismeretre is szert tennem, mert nem mutatkozott be).
A kilátó épülete kinyittatható csoportok számára és ilyenkor egy szerény belépõdíj ellenében fel lehet menni gyönyörködni, de én nem számítottam csoportnak, még a légyhaddal együtt sem, akik már a kocsitól szemtelen módon köröztek felettem. A kulcsok Bujákon találhatók.
Mindig irigykedtem kicsit a vizes fûben ücsörögve azokra, akik kényelmes helyet találnak némelyik hegytetõn és onnan ülve, asztalon döngölik a rezet. Nos, indulhat a sárgulás...! Ilyen "adószobám" volt itt. Ezt valószínûleg idén készítették. Este 8-kor senkivel nem kellett megosztanom, esetleg néhány hangya érdeklõdött a QRP PLUS- om iránt.
A nap már lement mikor 80 méteren el tudtam kezdeni QSO-zni, ugyanis majd 30 perc kellett 3 2 méteres FM QSO hoz, itt adtam fel. Spot nélkül ilyen késõn csak a környék madarait idegesítettem az ismétlõdõ hívásaimmal. A túristák majd nem értik miért fütyülik az itteni madarak esténként: tátitáti tátátitá... Egyszer csak Axel DL6KVA meghívott. Tudtam, hogy a következõ percben be leszek írva és így is lett. Csendesen megjegyzem, valószínû õ sem spontán talált rám, ezelõtt néhány perccel 7PO Gábor barátom megértve a sanyarú sorsomat, írt a dx clusterba néhány számot és betût. Használni fogom az SMS lehetõségét ezután


18 QSO, ebbõl 15 db. 80 méter CW azért csak meg lett, és 7UG Lacival is válthattam riportot, köszönöm. Az esti aktiválásnak külön varázsa van. Kellemes kiruccanás volt. Ide is visszajövök még!


Utolsó módosítás: 2009-06-07 14:33