Antenna próba az Iharoson.

Feri, HA7UL - 2009-06-14
Ajánlott turistatérkép: 6. Budai-hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA7UL


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-029 - Iharos (Biatorbágy, 334 m ASL); QRA: JN97KK19, 1 pont


Az "itthoni" csúcs az igazi számomra, ha antenna kísérleteket szeretnék folytatni. Most egy delta elemet szerettem volna kipróbálni 7 MHz-re, ezért felpakoltam már korán reggel.


Nincs képSajnos nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket. Az SWR ugyan jó volt, de munka közben nem hozott sem adás, sem vétel oldalon. Átformáltam, és egy Quad elemként is kipróbáltam. 2 ellentétes csúcson egy 8 ill egy 3 méteres függesztés volt, a maradék 2 csúcson lefelé kötve a föld felé.
Rossz választás volt. Még annyira sem ment mint a delta elem. Gondoltam egy merészet, és a 3 méteres botra, mint reflektor, feltettem Inv. Vee alakban a dipól mögé, kb 5 méteres távolságban. A terep viszonyok meghatározták a lehetõséget. Mivel erre nem készültem, így nem volt nálam kikötõ a botokhoz.Nincs kép
Nincs képA dipólt is leengedtem közel 4 méterre, hogy közel azonos legyen a magasság és a szög. Vételben gyengébb lett, adásban nem változott. Ez azért már jelentett valamit. Mivel így sokra nem mentem, de még haza sem akartam menni, újra ki emeltem a dipólt, kb 7 méterre és hivogattam még. A vétel vissza javult és mintha leheletnyi irányérzékenység lett volna.
Amikor sávot váltottam, 10 MHz re akkor ért a meglepetés. Igen jól dolgozott az antennám. Szinte mindenki 1-2 S fokkal jobbat kapott és adott. És érezhetõ lett egy enyhe irány érzékenység is. Nagyot szórakoztam 10 MHz-en. A 14 MHz en kevés QSO született, de itt is nagyon erõsek lettek az állomások a dipólhoz képest.Nincs kép


Több féle antennát tervezek az aktiválásokhoz, de az már biztos, hogy nem hurok lesz. A 2 elem mindenképp kivitelezhetõnek tûnik, csak meg kell találni azt a módszert, amivel könnyen állítható-bontható. Már vannak tervek a fejemben.


Utolsó módosítás: 2009-06-20 08:52

(2 megtekintés)