Hívójel-avató túra

Bischof István, HA5TI - 2009-06-20
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5TI, HA5OB , HA5PT


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-014 - Nagy-Kopasz (Nagykovácsi, 559 m ASL); QRA: JN97KN32, 2 pont, HAFF-015


Hónapok óta tervezzük, hogy felavatjuk egy közös kirándulás keretében a HA5SOTA hívójelet. Mivel 3 , vagy több ember idejét nehéz összeegyeztetni, ezért húzódott sokáig a közös kirándulás. Június 20. végre megfelelõ idõpont lett, sajnos az idõjárás azonban közbeszólt. Eredeti terv szerint kerékpárral indultunk volna a csúcs-hódításra, de a beharangozott esõ miatt nem akartuk a dagonyázást bicikli-cipeléssel kiegészíteni, ezért Nagykovácsiig autóval mentünk.


Az autót Nagykovácsi határában egy parkolóban állította le Tamás. A turistautak.hu szerint innen ca. 3,5km a Csergezán kilátó, a szintemelkedés ca. 240m.
Az "expedíció" útra kész. Zoli, HA5OB , mint SOTA újonc, azt a feladatot kapta, hogy 2m-en aktiválja a csúcsot.
Valahol ott az erdõben van a csúcs.
Úton a csapat, a bal felsõ sarokban a Nagy-szénás.
Egy a kevés, meredekebb szakaszok közül.
Megérkeztünk.
A hegy csúcsán több ilyen asztal és pad várja a túrázókat. A fák sûrû lombkoronája és a dús aljnövényzet védelmet ad a szél, esõ és esetleges napsütés ellen.
Tamás fúr.....
... és fúr ...
... és fúr ...
.... és még mindig fúr.
Aztán életét kockáztatva telepíti az antennát.
A csúcskõ kövei alatt egy hüllõ bújik meg a hideg elõl. Talán lehûlt annyira, hogy nem veszélyes, vagy azért sem veszélyes, mert csak egy sikló? Felismeri valaki ennyibõl?
Zoli megkapja a piros sapkát, és indul a kilátóba, aktiválni a csúcsot.
A piros sapkát megkapva hajkurászom OE/G4OBK/P-t 7 MHz-en. Hosszas küzdelem után siker koronázta próbálkozásomat.
A fiúk párhuzamosan dolgoznak 7 és 14 Mhz-en.
A napló sorai szépen telnek.
A vezérkos szemmel láthatólag élvezi a pile-up-ot.
Tamás erõt gyûjt a kilátó meghódításához.
Közben Zoli APRS rendszere szorgosan küldözgeti a csomagokat az APRS diginek.
Én meg a háttérben büszkén magyarázom az érdeklõdõ kirándulóknak, hogy mi is az a SOTA. Errõl ugyan nem hallottak, de Simonyiról és a vele beszélgetõ rádióamatõrökrõl igen. A csapat , aki Tatáról érkezett, sok sikert kíván nekünk és tovább indulnak Budakeszi irányába.
Közben a fiúk ismét felköltöznek a toronyba. Tamás éppen a megnövekedett pile-up-ot kezeli. Rádió egy Small Wonder Labs DSW-II sorozatú 14MHz-es adó-vevõ. Kimenõ power 2W.
A dipól egyszerûen a korlátra szigszallagozva. A háttérben balról jobbra látható SOTA csúcsok: Nagy-kevély, HHH, Nagy-Hárs-Hegy és a János hegy.
Zoli átvette a 14MHz-es állomást.
A kilátó tetejérõl a hegytetõ. A bel oldalon látszik a 14MHz-es inv. vee dipól kikötõje, tõle jobbra pedig a 12m-es spider-bot a 7MHz-es delta loop antennával.
Utóbbi a földtõl nézve.
Kiadós qso-zás, geoládakeresés után, az esõ érkeztével pakoltunk és indultunk haza. Tomi hátizsákjában jól mutat a fúró......
A legmeredekebb részre érve még az esõ is beleerõsített, nehezítve ezzel az utat.
Az erdõbõl kiérve ez a kép fogadott minket. A háttérben ködbe burkolózva a Kutya hegy és a Nagy-Szénás. Az autó valahol a jobb oldali erdõkiszögelés mögött van, kb. 1 km-re a nézõponttól.
A GPS tracklogja a GoogleEarth képére rakva. Meglepett, hogy a turistautak.hu adatához képest majdnem kétszer annyit gyalogoltunk, igaz, ebben benne van a csúcson való mozgás és egy geoláda megkeresése is.
Végre a fûtött autóban hazafelé.... A pólón az nem izzadság, hanem az elázás nyoma.


Bátran vágtunk neki a túrának. Bölcsek voltunk, hogy otthon hagytuk a kerékpárt és autóval közelítettük meg a csúcsot. Sok kellemes QSO született. Tamás és Zoli belekóstoltak a SOTA-zásba. Ugyan Tamás a séta végén kijelentette, hogy nem ez lesz a nagy szenvedélye, de azóta már tervezi a következõ kirándulást. Az elromló idõjárás ellenére kellemes túra volt. Köszönöm a telefonos segítséget HG4UK Zsoltnak, a spotot HA7UG-nak és a QSO-kat a hívó állomásoknak.


Utolsó módosítás: 2009-06-22 10:58

(14 megtekintés)