Jól esett !

Kovács Gyula, HA6QR - 2009-06-23
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA6QR, HA6OY


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-046 - Sár-hegy (Gyöngyös, 500 m ASL); QRA: JN97XT60, 2 pont


Az úgy volt...... hogy szabadnapon találtam magam !!! Nem volt mit tenni, felhívtam 6OY Józsit, ----természetesen neki munkaidõben,--- és " elállt az esõ " felkiáltással javasoltam egy kis közös rádiózást egy közeli hegyen. Nem kellett sokáig gyõzködni. Õ Budapesten volt, de ígérte, hogy ha idõben hazaér, lendületbõl megyünk a Gyöngyös melletti Sár-hegyre. No így is lett. Fél hatkor indultunk, és ahogy a nóta mondja: két út van elõttem melyiket válasszam...- mi az idõ rövidsége miatt a könnyebbet választottuk. Gyöngyös és Mátrafüred között kb. félúton jobbra fordulva a LEAR parkolójában álltunk meg az autóval.


A hegyre vezetõ gyalog/autóút néhány méterrel a parkoló bejárata elõtt kezdõdik. Mint azt a hegy neve is mutatja elég nehéz sár nélkül megúszni a sétát, különösen egész napos esõ után 3 órával. A csúcsra vezetõ út kb. 1300 m hosszú, és meglehetõsen meredek, fõleg a felsõ 2/3-ad része. Jól meg kell gondolni, hogy a rádión kívül mennyi kacatot cipeljen fel az ember.
Felérve a hegytetõre pazar látványban lehet részünk
de a táj is szép !
Kb. öt perc intenzív oxigénpótlás és fotózás után antenna és rádió telepítés. Tipp: az információs tábla tetején van egy 100-as szög amihez négyszemélyes KV-fõzõ gumival kiválóan lehet antennaárbocot rögzíteni ! Nincs kép
7 MHz-en kezdtem a cq-zást, ami elég lassan hozott eredményt- mintegy nyolc perc után jött vissza az elsõ állomás. A kora esti idõponthoz képest elég jó volt a terjedés leszámítva az igen erõs légköri zavart ami esõ közeledtét jelezte./ nem is késlekedett sokáig / A sávot elég erõs QSB jellemezte. Operátor és frekiváltás ( 6OY / 80m ) majd néhány válasz nélküli CQ
meg egy babapiskóta a logon.. Az utolsó hívásokat Józsi már szemerkélõ esõben adta --- némi tanakodás és antennabontás után semmi jóra nem számítva elindultunk az autó irányába.


Összegzés: HA6QR 25 QSO/ 7MHz HA6OY 3 QSO / 145MHZ Ez a második közös túránk volt de most is sikeresen eláztunk


Utolsó módosítás: 2009-06-28 14:42

(4 megtekintés)