Nagy-Csákány

Feri, HA7UL - 2009-07-02
Ajánlott turistatérkép: 20. Vértes térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA7UL


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-014 - Nagy-Csákány (Vértes, 487 m ASL); QRA: JN97FM50, 1 pont
  KD-050 - Nagy-Tábor-hegy (Vérteskozma, 450 m ASL); QRA: JN97FK36, 1 pont, HAFF-046


A betervezett Nagy-Csákány túl kevésnek tûnt egy napra. Fõleg hétköznap kevés az állomás. Beterveztem mellé még a KD-050 vagy KD-015 ös csúcsokat is. A Tábor-hegyig jutottam.


Még nem jártam a Vértesben ezért /és egyébként is/ igen kritikus szemmel figyeltem a környéket. Egész más a hangulata mint az eddig látottaknak. Az elmúlt napok nagy esõzései komoly vízmosásokat hoztak létre, hatalmas hordalék halmokkal.
Azt az utat jártam be majdnem, amit 4UK Zsolt 2 hete. Annyi a különbség, hogy felfelé nem az úton, hanem az azzal párhuzamos vízmosásban mentem. Kicsit lankásabb, de kissé átázottabb, lazább volt a talaj. Aztán felfelé persze az út volt a nyerõ.
A legmagasabb pont be volt kerítve, de elenyészõ volt a szint különbsége az úttal. Egy farakásra települtem. Bekapcsoláskor rögtön 4FY/P jött. Lejjebb kerestem frekit, ott HB9AGO volt DL-bõl. Mire õt is megcsináltam már 4FY befejezte. Átvettem a frekit. Hamar ment az aktiválás, de gyorsan elfogytak. 10 MHz en is aktiváltam, és az erõsödõ esõ miatt gyorsan bontottam.
Visszafelé az utat választottam. Onnan nézve, ilyen a vízmosás!
Gyorsan haladtam, kb 25-30 perc volt az autóig. Következett a Nagy-Tábor-hegy. Sajnos a térképen jelzett utak nincsenek, vagy nem arra vezetnek amerre kellene. Vérteskozmára csak Csákvár felé lehetett eljutni.
Itt már turista jelzés is volt. A Z jelzésen indultam, egy szépen kialakított kis parkból, Vérteskozma elõtt. A környéken minden ami a kirándulókat szolgálja felújítva, vagy újra cserélve. Kellemesen csalódtam.
Az út mellett még itt-ott egy-egy virág pompázik, de a csalán a fõnök, nem vitás.
Gyönyörû az erdõ itt is. Ugyan azok a jellegzetességei mint elõzõ volt. Kellemes, széles kocsiúton lehet haladni. Kicsit tovább mentem mint kellett volna. Az S jelzésnél úgy gondoltam ideje visszafelé és felfelé indulnom.
A gerincen haladva több ilyen kifordított csúcskõvel találkoztam. Ez is jelezte, hogy nem vagyok még a helyemen.
Aztán már sokat sejtetett a talaj változása. Látszott, hogy jó az irány!
Kicsit feljebb törtetve meglett a csúcskõ. Gyorsan települtem is, mert az esõ még mindig szitált, nem lett volna jó, ha erõsödik. Itt is hamar ment az aktiválás, de még kevesebb volt a partner. Közben 4FY felért a következõ csúcsra. Sikerült innen is.
A napokban leesett esõ után sok gomba nõtt az erdõben. A réten sok szegfû gomba volt, az erdõben galambica gombák sorakoztak, de a csúcs közelében az igazi fogás. Már a kocsi mellett kiterítve a préda.


Kellemes és eredményes nap volt. 1 óra körül kisütött a nap és szinte gõzfürdõben éreztem magam. Dõlt a pára a földbõl. Fullasztó, kellemetlen lett a levegõ. Így aztán nem mentem a következõ csúcsra. 36 ill. 32 QSO, 3 S2S és 5 HA hívójel. Köszönöm mindenkinek az aktivitást.


Utolsó módosítás: 2009-07-02 19:59

(43 megtekintés)