Hálás-tetõ, Õrsi-hegy

Donáczy Gábor, HG1DTQ - 2006-02-05
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG1DTQ


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-042 - Hálás-tető (Szigliget, 242 m ASL); QRA: JN86RT21, 1 pont, HAFF-010
  KD-040 - Örsi-hegy (Badacsonyörs, 311 m ASL); QRA: JN86ST45, 1 pont, HAFF-010


Szép verõdényes vasárnap reggelre ébredtem, ez az én napom! Gondoltam. Gyorsan kocsiba pattantam és irány a hegytetõ. Ahogy közeledtem a Balatonhoz, az ég is úgy szürkült be, a távoli kilátás nagyon lecsökkent, egy helyen még apró hópelyhek is szálingóztak. Ezért úgy döntöttem, hogy olyan csúcsot fogok aktiválni, melyet kevesen vagy egyeltalán nem látogatnak és valószínüleg kilátás sem lesz a csúcsról.


Hálás-tetõ a szigligeti vár aljából nézve. Az ide látogató kirándulót a kilátás nem fogja elkápráztatni szinte semennyire. Ennek ellenére érdemes felkeresni! Egy érdekes tanösvény halad végig a hegyen, melynek segítségével érdekes dolgokat fedezhet fel az ember.
A felfelé haladó út.
Fent a gerincen. Innen, jobbkézfelõl van a csúcs, mely pár méterrel magasabb ennél a pontnál. Jelzett turista út vagy ösvény sem vezet oda...
...csak ilyen fás-bokros az egész.
Következõ álomás Õrsi-hegy. Hasonlóan meredek és havas ösvényen haladtam, mint az elõzõ helyen. Itt nem volt tanösvény, de ha az ember szán rá idõt, szép dolgokat és érdekes helyszíneket tud felfedezni pl.: romokat.
A jelzett útvonal jócskán elkerüli a csúcsot, ezért itt is bozótmászásra került sor. Kilátás ügyében szintén nem kedvezett a hely, ezért csak ezt a távolról készült közeli képet készítettem.


Kiránduláshoz nagyon jó helyek, de a rádiósoknak nem paradicsom. Az aktiválás nem ment egykönnyen. Ez saját hibámnak tudható be, nem jeleztem elõre. Ezért sokat kellett keresgélni. Hát éppen meg lett az eredmény. :-)


Utolsó módosítás: 2006-02-05 15:00

(10 megtekintés)