Bakonyi túra 6 - folytatás a hõségben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2009-07-16
Ajánlott turistatérkép: 3. Bakony Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-035 - Tóti-hegy (Káptalantóti, 346 m ASL); QRA: JN86SU20, 1 pont, HAFF-010
  KD-040 - Örsi-hegy (Badacsonyörs, 311 m ASL); QRA: JN86ST45, 1 pont, HAFF-010


Úgy alakult a programom, hogy ismét lehetõségem volt a Bakonyban túrázni. Eredetileg nem ilyen meleg nyári idõre terveztem, hi. Nagy terveket szõve nekivágtam, de sajnos már az elsõ nap a túracipõ elintézte a lábamat.


A Tóti-hegycsúcs megközelítése Istvándi majorból (Káptalantóti D 2km) történt, a jelzett széles turistaúton indulva. Viszont a csúcshoz vezetõ keskeny letérõt épp, hogy észrevettem a fák között. Ez a kb 1/4-rész volt csak nehéz, helyenként 40 fokos emelkedõkkel. Lefele jövet szörnyûködtem el a látványban.
Viszont a hegycsúcson a kilátás gyönyörû volt minden irányban. Az idõ tiszta, száraz volt. Messzire el lehetett látni.
A csúcskõ környéke eléggé kietlen (és forró) volt, ezért a qth-mat az erdõcskébõl kivezetõ út mentén állítottam fel. Sajnos itt követtem el az elsõ hibát: ahelyett, hogy átmentem volna a szemközti Gulácsra - légvonalban 1.8km - visszatérve a turista útra folytattam az utamat az Õrsi-hegy felé.
A kijelölt út többször bevitt az erdõbe - indokolatlanul - majd újból kihozott a szõlõsorok mellé. Útközben volt jó néhány szép kilátópont, az Örsi-hegycsúcsról viszont semmi.
Több mint egy órát bolyogtam a tetõn, míg végül is a GPS-nek kellett megmondania, hogy hová is települjek. Innen visszafelé a Gulácsi-hegynek akartam menni, de a fáktól semmit sem lehetett látni. Hiába tartottam én mindig úgy, hogy hátulról, esetleg balról érjen a nap, mégis elkeveredtem Salföldre.


A kétszeri eltévedés miatt a tervezett 7-8 km helyett több mint a dupláját gyalogoltam, ráadásul emiatt ki kellett hagynom egy csúcsot. A korábbi tapasztalatoknak megfelelõen a délelõtti aktiválás volt a "sikeresebb" rádiózás szempontjából. A Tóti-hegyen 40m-en 38 qso - ebbõl egy S2S és két hazai (HA5TI és HA7UG)- sikeredett mintegy 3/4 óra alatt, míg az Õrsi-hegyen 15 perc alatt 21 qso, de azután mintha elvágták volna. Semmi és senki a hívásaimra! Majd 20m-en összesen egy orosz qrp-st (2w) sikerült összehozni. (Õ meghallott!) A sok sok kiabálás ellenére a 2m FM is eredmény nélküli volt!


Utolsó módosítás: 2009-07-21 16:09

(13 megtekintés)