Bakonyi túra 8 - Bekukkantás a Káli medencébe

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2009-07-20
Ajánlott turistatérkép: 3. Bakony Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-036 - Láz-tető (Diszel, 344 m ASL); QRA: JN86SV31, 1 pont, (HAFF-010)
  KD-039 - Küszöb-orom (Révfülöp, 322 m ASL); QRA: JN86TU53, 1 pont, HAFF-010


A tervezett tartózkodásom utolsó napjára egy kis számvetést csináltam és úgy döntöttem, ha már egyszer megmásztam a Láz-tetõt egyik oldalról, akkor csak megcsinálom a csúcs aktiválását is. Másodikként a Küszöb-ormot (vagy orrát) választottam, gondolván, ha hamar végzek még jut idõ egy kis csobbanásra is Révfülöpön. (Ez utóbbi sajna elmaradt.)


A startpont kb. Diszel D 2km. Egy 3-fõs társaság éppen akkor csomagolta össze a vadkemping kellékeit és készültek az indulásra. Mivel õk is a kék jelzést keresték és azon akartak haladni ezért csatlakoztam hozzájuk. (Na meg persze azért is, mert nekik sokkal jobb turista térképük volt, hi.)
Felfelé menetben gyönyörû kilátás nyílt NY-DNY-i irányba. Egy jobb kanyarnál a srácok vezetõje mondta, hogy én menjek egyenest, kb. 2-300m a csúcs. Igaza volt, csak éppen arra nem volt út. Még csak egy vadászles melletti tisztásig simán feljutottam, de onnan csak csalánoson, vadszederbokrokon és egyéb szúrós cserjéken - és természetesen 30-40 fokos emelkedõn - át vadcsapásokon lehetett feljutni.
Nincs képA csúcsról kilátás gyakorlatilag semmi. Meg is fogadtam magamban, hogy a jövõben ilyen helyeken a SOTA zászlót fel sem rakom a pecabot tetejére, mert úgy sincs senki aki azt láthassa. (Felfele menet a szandálom pántja elszakadt, innentõl kezdve az egyik lábamon "papucsot" viselve tettem meg a gyalogtúrát.)
Valami csodálatos véletlen folytán a bozótoson keresztül ugyanoda lejutottam, ahonnan elindultam. A simább földutakon azért a kocsit csak elvétettem mintegy 200m-rel. (Hol van ez a múlt heti plusz 7-8 km-hez képest?) Innen folytattam az utamat a Káli medencébe. A kékkúti ásványvíz-kútnál fel is tankoltam.
Kõvágóõrs D körzetében egy pincészetnél hagytam az autót. Viszonylag könnyen megtaláltam a valaha zöld négyzetes turistautat. Több mint 2km viszonylag könnyû - a sártócsák kerülgetését nem számolva - út megtétele után gyanús volt, hogy elmegyek a csúcs mellett. Néhány 100m megtétele után meg is találtam a csúcsról "visszatérõ" utat. Irány vissza, de felfelé! Itt elvileg a (volt) zöld vonal jelzést követve és csalánoson, vadszedresen átgázolva kis idõ elteltével meg is találtam a csúcskövet (HP).
Visszafelé menet folytatva a másik irányt nem is csoda, hogy a térkép alapján nem találtam meg a letérõ utat, mert azóta ott már szõlõültetvény volt. Átbújva a kivágott kerítésen, átgázolva az ültetvény egyik során tudtam csak visszatérni az eredeti útra.


A napi aktiválás eredménye: Láz-tetõ: 33 qso 25 perc alatt 40m-en, közte egy S2S, és 4 magyar, HA7UG és Zoli (HA3HK) családja, majd Zoli még 2m-en is. Küszöb-orom: 26 qso 25 perc alatt 40m-en, majd még három 20m-en. No FM! Ennyi túrázás után tudatosult csak bennem, mennyire pontos és hasznos információkat adtak számomra Gyuszi, HA2VR korábbi beszámolói. Gyakorlatilag a SOTA csúcsokat 3 csoportba tudnám besorolni: az egyik mint pl. a Csobánc vagy a Tóti-hegy családostól is jól járható, kiépített, jelzésekkel ellátott utakkal és gyönyörû kilátással. A másik mint a Láz-tetõ, Küszöb-orom vagy az Õrsi-hegy környéke kiváló túralehetõséget ad egy családnak korlátozott kilátással, de legfõképpen a csúcsok elkerülésével. A harmadik kategóriába ugyanezen hegyek csúcsai tartoznak, amelyeket csak a legelvetemültebb gyalográdiósok akarnak meghódítani. Nincsenek jelzett, járható utak, részben nagyon meredekek. Ilyen helyre családot vétek magunkkal vinni.


Utolsó módosítás: 2009-07-21 22:00

(51 megtekintés)