Nagy-Kopasz, amely nem is kopasz

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2009-08-13
Ajánlott turistatérkép: 6. Budai-hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-014 - Nagy-Kopasz (Nagykovácsi, 559 m ASL); QRA: JN97KN32, 2 pont, HAFF-015


Már régen kinéztem a beszámolókból ezt a hegyet, pontosabban az azon lévõ kilátót. Sürgõs dolgom nem lévén, s bízva az idõjósok pontatlanságában, úgy döntöttem, hogy nekivágok ennek a csúcsnak. (Ráadásul a kék busz el is vitt Nagykovácsiig.)


Bízva a korábbi útleírásokban, se térképet se gps-t nem vittem magammal. (Ez hiba volt. Így kétszer másztam meg a hegyet: egyszer Nagykovácsi murvabányától, egyszer meg a Telki erdész-laktól, mire ráakadtam a kilátóra, hi.) A sok gyaloglásnak azért megvolt a "gyümölcse", menet közben csipegettem az érõ (érett) szederbõl.
A 2005-ben épített kilátó formája jellegzetes. Elég stabilan megépítettek, de sajnos a vandálok már rongálják.
A qth-t a kilátó felsõ szintjén rendeztem be. A 40m-es dipól egyik végét rögzítettem a tetõhöz, a másik végét pedig egyszerûen csak kidobtam a NY-i oldalon. (Vertikál.) A 20m-es dipólt keresztbe húztam ki az emeleten, a 2m-es koax-körsugárzót pedig felakasztottam az egyik gerendára. (A pecabotra nem is volt szükség! Potyára vittem, hi.)
A kilátás a toronyból nagyon jó. Néhány település és a Mátra-hegység iránya fel is van tüntetve. (Ez utóbbit a párás idõ miatt sajna nem láttam. Sajna Budaõrs és Nagykovácsi nem volt rajta, mivel - gondolom - takarásban voltak.) Kinéztem a János-hegy irányát hazafelé, de errõl a gondolatról az idevezetõ "keringés" miatt sürgõsen letettem.
Ugyancsak közel ugyanolyan távolságra tûnt Törökbálint. Errõl is érdemes volna egyszer az utat kipróbálni.


A 40m-es aktiválás hozta az átlagot, 29 perc alatt 31 qso, közte egy S2s és két HA. És csodák csodájára, hétköznap 4 FM qso is összejött! (TNX!)


Utolsó módosítás: 2009-08-14 10:48

(4 megtekintés)