Nyúli geo torony, ami nem csúcs!

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2009-08-28
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-008 - Nyúli-hegy (Nyúl, 317 m ASL); QRA: JN87TN94, 1 pont, HAFF-035


Úton hazafelé egy kis kitérõt tettünk Nyúl község irányába, egy újabb "óriás-hegység" meghódítása céljából. Mellesleg, olyan helyet kerestem, amelyik még nem sokszor volt aktiválva. Ez éppen olyan volt, ugyanis korábban csak egyszer - 2007-ben - volt aktiválva URH-n. RH-n pedig egyszer sem.


A kocsit leraktuk a faluban, majd irány a piros jelzés. Egy jó félórás út után felértünk egy hegycsúcsra, amelyen egy jól ismert, használaton kívüli geodéziai torony volt. Felmenve a tetejére csodálatos - körpanorámás - kilátás fogadott: É-ra Gyõr teljes területe, DK-re a Pannonhalmi Apátság épületegyüttese, a dombság két oldalán kis falvak. Ha nem lett volna olyan párás a levegõ, akkor a Bakony magasabb csúcsait is beazonosíthattam volna, hi. De sajnos nem ez a gyalográdiósok számára beszámozott csúcs. Az innen légvonalban mintegy 2 km-re volt.
Konzultálva HA5TI, Pistával, további jó órás, zömmel turista jelzés nélküli erdõgazdasági úton haladva, a GPS-szel rá is találtunk a zöld jelzésre és az útfordulóra.
A csúcskõ az úttól befelé mintegy 25-30-re a dzsungelben található. Itt nem lehetett a dipólt telepíteni. A helyszínen kilátás semmi. (Kicsit arrébb a domb nyugati irányában volt némi kilátás.)
Az úton tudtam az antennát telepíteni közel K-NY-i irányban. A qth-m is a földön volt berendezve. (Jól jött a gyaloglás elõtt a - hosszú szárú - nadrágcsere, hi.) A terjedéssel nem volt gond, de a sáv a közelgõ front miatt korántsem volt olyan "síma", mint az Írottkõn. 40 perc alatt 48 qso, 15 országból. (A legtöbb ország az eddigi aktiválásaim során!) TNX az 5 HA qso-t. (A szokásos aktiválók és chaserek.)


És végül egy költõi kérdés: Mivel a geodéziai torony magasabban van mint a csúcskõ - a GPS szerint 328-337m -, átvezet rajta egy turistaút és a kilátás is jobb onnan, nem igazán értettem miért kell nekünk mindenáron a csúcskövekhez ragaszkodnunk?


Utolsó módosítás: 2009-08-29 22:33

(44 megtekintés)