Nem szabad kihagyni !!!

Kovács Gyula, HA6QR - 2009-08-21
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA6QR, HA6OY


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-041 - Nagy-kő (Bárna, 520 m ASL); QRA: JN98XC42, 2 pont


A SOTA csúcsokat vizsgálgatva tûnt fel, hogy Hatvantól nem túl messze van egy még nem aktivizált hegy. Azonosítója EM041--- és elsõ látásra nem is tûnt nehezen mászhatónak. HA6OY Józsival egyeztettük a kirándulás idõpontját.Indulás elõtt a létszám háromra bõvült, velünk jött Gergõ fiam is. A fényképek és videók fõleg neki köszönhetõk.


A térképet tanulmányozva a hegy melletti Bárna nevû kis falut kellett megcélozni autóval. Ott a Felszabadulás vagy a Tó utcán majd egy jól járható magán-jellegû úton végighajtva tudunk leparkolni. ( az út egy nagy kapuval lezárva végzõdik). Légifelvételrõl ez tûnt a legjobb választásnak, de mint kiderült talán ez volt a legmeredekebb út a tetõre. Gyalogos megközelítés: Nagykapunál balra kell indulni, majd egy kerítés mellett kb 3-400 méter könnyû séta.
ECCER-csak kétfelé ágazott az út--mi jobbra mentünk még kb 100 métert a drót mellett, majd balra fordultunk "toronyiránt". No itt kezdõdtek a bajok !
Illetve csak egy , a 45-fokos emelkedõ. Itt már nem volt út csak fák, kövek meg avar---viszont az erdõ gyönyörû... Kb félúton egy vadetetõ/vadászles mellett haladtunk el. Mindösszesen talán egy óra alatt tettük meg a gyalogos szakaszt.Így utólag talán oxigénpalackot is kellett volna vinni.
Aki nem rövidlátó azt bõven kárpótolja a hegytetõrõl elé táruló látvány.
Gyors elhatározás: telepítsük le a rádiót és az antennát -koax nélkül- ugyanis ekkor derült ki, hogy az otthon maradt. Mivel a 80 méteres dipól elég hosszú -középen rövidre zárva-,adta magát a long-wire antenna inv-v alakzatban. Nagyítás után látszik huzal. Utólag nehéz eldönteni, hogy a viszonylag sok QSO a jó antennának vagy az elõször aktivizált SOTA-csúcsnak volt köszönhetõ. Az biztos, hogy az automata tuner megdolgozta az árát (hi).3 óra alatt 72 QSO-t tudtunk naplózni , ebbõl 80 méteren csak egyet.
Antenna telepítésére nem túl sok lehetõség adódik-- vagy a napon üldögél az amatõr vagy a szakadék szélén fél óra után derékfájással.
Falubeliek szerint könnyebb út is vezet fel a falu északi végétõl, de az jóval hosszabb. Mivel túl nagy kerülõt nem akartunk tenni, lefelé is az általunk már ismert úton mentünk de már lendületesebben. SOK sört vigyetek !!!! -vagy vizet.
Végre egy kirándulás amikor nem esett az esõ !
HA6QR és Gergõ
A bizonyíték az utókornak.
HA6OY lázas QSO-zás közben.
A Szikla
Amihez nincs mit hozzáfûzni - egyszerûen szép.
Készül a video.
Alulnézetben


Ezek után ki meri azt állítani, hogy itthon nincsenek szép tájak ???


Utolsó módosítás: 2009-08-30 18:15

(7 megtekintés)