Sok szeder, ...még több bögöly

Mészáros József, HA6OY - 2009-08-31
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA6OY


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-101 - Dobronya (Borsodnádasd, 502 m ASL); QRA: KN08BC55, 2 pont, HAFF-044


Olyan csúcsot kerestem, ami még nem volt aktiválva. Dobronya EM-101 mellett az szólt, ha könnyen megy, akkor mellé veszem még az EM-055 Lóhullást is. Nem lett így. Viszonylag késõn indultam és egyedül. A hegy északi oldaláról kóstolgattam, s mire felértem, több mint két órába telt. Váraszó mellett lévõ három tavacskát elhagyva, engedélyköteles út vezet egy szép erdei épületegyütteshez. Innen startoltam el, mikor a GPS "sétálj 3,2 Km-t a célig" biztatással indított útnak.


Az elsõ szakaszon már a régi úttal párhuzamos erdészeti úton indultan el, ami rövid idõ után elkanyarodott. A régi útvonalat pedig járhatatlanul benõtte a dzsindzsa.
Tartva valamelyest az irányt, nem messze egy irtáson kapaszkodtam tovább. Képpel nem tudom érzékeltetni milyen meredek volt, de nagyon. Ráadásul hasig érõ fûben és igen nehéz terepen sztem itt veszítettem el kb. egy órát. Mondanom sem kell, visszafelé inkább néhány Km plusszal egy nagy patkóval kikerültem ezt a szakaszt.
A csúcskõ maradványai mellett 12-15 m-es fák között települtem, ahol szépen kiférne akár a 80-as dipól is, de én csupán egy 20 méteres huzalt használtam antenna gyanánt. Egyik végét feldobtam cirka 11 méter magasra, a másik vége 10 centivel a föld felett bele az antenna illesztõbe. Egy 200-as szeg volt a kissé komolytalan földelésem.
Szépen jöttek az állomások 40 méteren és meglepõen jó riportokat kaptam. Átkapcsolva 80 méterre, még benaplózhattam 7 állomást. Gyorsan csomagoltam és irány lefelé, hisz ki kellett találni merre is jöjjek, ahol nem kell a "gatyaféket" használni.
Lefelé még gyönyörködtem kicsit a tájban, olyannyira, hogy még fotózni is elfelejtettem. Lelegeltem néhány finom szederbokrot, vagyis a termését, miközben egy zöld ággal folyamatosan suhogtattam a fejem mellett. Rendkívül sok bögöly volt ezen a hegyen, szerencsére vittem fel sapkát és kapucnis pulóvert, ezek nélkül aligha lettek volna kellemes perceim.


Összességében jó kirándulással lettem gazdagabb, amit az az élmény is fokozott, hogy ritkán tapasztalt tiszta volt a sáv. Van még hegy, így erre azt hiszem nem vágyok vissza.


Utolsó módosítás: 2009-09-03 22:52

(9 megtekintés)