Árvízvédelmi emlékhely

Fleisz Lajos, HA8FLE - 2009-09-06
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA8FLE, Edina, Orbi

Mobil delta-loop próba, ismét a Maros mellett, de immár (Új)Szegednél. A megfelelõ hely kiválasztása nem is egyszerû: a gyermekeim is el tudják foglalni magukat, meg én is tudjak antennát telepíteni, majd rádiózni :-). Rá is ment vagy fél óra, míg megtaláltam.


A minap barkácsolt delta-loop-om még szállítási módban. A jó kis honvédségi keretantenna átlényegült, kicsit átszabott módon: 2x41m zsinór, régi ericson mobilom töltõjének a doboza rejti a "balunt". Azért a macskaköröm, mert direkt illesztettem, semmi vasmag, semmi tekercs. A doboz a védelmet adja a kötéseknek.
A már jól bevált 4m-es teleszkópos száktartó bot, mint oszlop: 3 db beleállítva a földbe tekert kis mûanyag napernyõtartó-talpba (így árulták). Egyik oldalon kell egy kis ellenfeszítés, mindhárom oszlopnál.
A kész antenna. Ezt is csak 3-4m magasra feszítettem ki. Nagyon kíváncsi voltam rá, hogy fog "szólni" ? A 3 oszlopnak azért kell a hely: 28m-re vannak egymástól (kb. :-)). Egy hegycsúcson lehet nincs ennyi hely :-). De itt az Alföldön más sincs :-).
Úgy tûnik nem lett rossz az antenna: 3654 MHz-en 1:1,0 az swr, valószínûleg itt is rezeg. Sajna mobil gdo-m (még) nincs. Jöhet a puding próbája.
Alkalmi rádióállomásom: télen lehet fáznék így talajszinten ülve. Most még kiváló.
Közben gyermekeim is találtak elfoglaltságot: motorozás, görénysétáltatás (Kiszombor folyománya :-) ). Kezdhetek rádiózni :-)
Az "illesztõm". Egy ericsson mobilon töltõjének utóélete: a mûanyag ház új funkciót kapott HI.
Elfáradtak, és pihi közben azon morfondíroztak, hogy apa vajon a felhõégetõjével (HI), tudja-e alakítani az égen úszó alakokat ?


A mai aktiválásom épp hogy sikerült, pont négy qso született. Valami okból (lehet, vacsoraidõ volt :-) ?, alig hallottam állomást, és az én cq-ra is csak kevesen jöttek vissza. Tnx a következõ 4 állomásnak: ha7eq, ha9dag, yo5oph, ha8fp. Jó riportokat kaptam (yo5oph-tól pl. 59 +5 dB-t, igaz õ "csak" w3dzz-vel, de 250 Wattal volt, szemben az én szerény 5 Wattommal). Mindent összegezve, szép késõ délután volt. Néhány arra sétáló is kérdezõsködött, talán felkeltettem az érdeklõdésüket az amatõrrádiózás iránt.


Utolsó módosítás: 2009-09-07 10:11

(31 megtekintés)