Magyarország legmélyebb helye

Fleisz Lajos, HA8FLE - 2009-09-13
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA8FLE, Edina lányom

Egyik kedvenc kirándulóhelyünk a Mélypont. Ez Magyarország legmélyebb pontja, nagyon szépen kialakított emlékhely egy kis alföldi tölgyerdõ szélén, kis legelõ és szántóföldek szegletében. Kerékpárral Szegedrõl nagyon könnyen és kényelmesen közelíthetõ meg: a Tisza árvízvédelmi töltését szinte végig a koronáján leaszfaltozták (a szerb határig), földúton szinte csak 4-500 m-t kell tekerni, de az is könnyû (persze nem esõ után). Maga a hely Tiszasziget nevû kis falu határától kb. 1 km-re található, Szegedtõl max. 15 km-t kell pedálozni.


A bringám, még nem teljesen fölmálházva. A lányunk jött velem, õ, mivel még csak 8 éves, kisebb pakkot kapott, a hátsó csomagtartó táskákban hozta az elemózsiát, és a tartalék közlekedési eszközt, a plüss lovát :-).
Megérkezésünk utáni terepszemle. Elfér-e itt az antenna ?
Elfér :-). Az elsõ tartó lefúrása után kezdem letekerni a 80 m-nyi drótot. Ez lesz majd az antenna.
A mélypont, mint emlékhely, le van kerítve egy jelképes deszka kerítéssel, ami pont jól jön mint kikötési pont. A háttérben a kis tölgyerdõ.
Lassan összeáll az antenna.A mostanában kikísérletezett "mobil delta-loop"-ot hoztam ismét. Nem kicsi az antenna, de legalább jó a füle, és nagyot szól QRP-módban is, már 1-2 Wattal. Errefelé van a falu, Tiszasziget, a hátam mögött a mélyponti emlékhely.
Itt az ideje beüzemelni a rádiót is. Két rádiót hoztam ma magammal: a katonai elõéletû RU20-at, ami át lett alakítva HAM használatra, digi kezelõszerveket is kapott, és hoztam a szívem csücskét a Yaesu Ft817ND-t. A 817-re kötegelõvel rögzítettem egy LDG Z-817 ATU-t is, biztos ami biztos, HI, ha nem tökéletes az antennám.
Sajnos elfelejtettem külön képsorozatot csinálni magáról az emlékhelyrõl, "mea culpa", vagy inkább cavinton ? No, ez a kép a leginformatívabb az összes közül, amin pici látszik a lekerített dolgokból: nádfedeles esõbeálló, kis tavacska (benne békák, aranyhalak mint tipikus alföldi halak, HI, stb.), egy szekér, és van egy nagy kõ is, legközelebb arról ígérem többet fogok megtudni, HI.
A logom: összesen 6 QSO született. Nem versenyezni jöttem, inkább beszélgetni, HI. Köszönet a hívásomra jelentkezõknek: S57WJ Gábor Szlovéniából, HA9MCQ/QRP Pisti Tata (8m-es "long wire"-el), HA1SGU Gyenesdiás, HA7SZA Mihály Nagykovácsi (köszönöm, hogy direkt miattam rövídítetted a kirándulásotokat), HA2EOJ Jóska Sümeg, HA8BR Misi Nagyszénás.
Edina lányunk sem töltötte potyára az idõt: imádkozó sáskát szelídített, némi fönntartással, HI. Kiváló a hely gyerekeknek, rengeteg egeret, tücsköt, bogarat, sáskát, madarat (a verébtõl a fecskén át a szürke gémig), lehetett látni. Paradicsomi volt a látvány.


Összegezve: nagyon jól sikerült a délután ! Úgy tûnik sokat tanultam a mai biciklitúrával kombinált rádiós kitelepülésbõl. Lesz még mit faragni a felszerelésbõl, egy kicsit nem árt még könnyíteni. Például elég lesz a kis FT817ND, nem fogom cipelni a dögnehéz ru20-at. Most is leginkább asztalnak használtam a 817 alá, HI. Maga az antenna és a 3 oszlop a lefúrható mûanyag napernyõtartóval bevált, és a bringám is elbírja. Maga a drót már szinte nem is súly, HI. Legközelebb a Szeged melletti Fehér-tavi madárles lesz a célpontom, és alkalmi QTH-m.


Utolsó módosítás: 2009-09-19 12:30

(41 megtekintés)