Kercseg tetõ-Elemér forrás-Karancs hegyi kilátó

Novák János, HA6PJ - 2009-09-13
Ajánlott turistatérkép: 11. Karancs térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA6PJ


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-100 - Kercseg-tető (Salgótarján, 503 m ASL); QRA: JN98VD52, 2 pont, HAFF-022
  EM-012 - Karancs (Salgótarján, 727 m ASL); QRA: JN98VD47, 6 pont, HAFF-022


Vasárnapi kirándulásként a Kercseg tetõt választottam elõször úticélként. Kiinduló pont Salgótarján Északi részérõl a Tóstrand volt.


Palóc Út-Salgótarján a természet ölelésében címû emléktáblát gondoltam megörökítem az érdeklõdõk számára.
Útban a Kõbányai úton a Kercseg tetõ és a Karancs hegy felé.
A Karancs hegy a kilátóval és a volt kõbánya látképe túra közben felfelé menet.
A Kercseg tetõre ezen a sorompón át volt a legrövidebb feljutnom, át a sorompón és utána balra felfelé a hegyen a csúcskõig. Sajnos a Kercseg tetõrõl csak egy gyalográdiós QSO született 2 méteren,pedig sokáig vártam és hívtam az amatõrtársakat.
A több órás hiábavaló próbálkozás után továbbindultam egy másik magasabban lévõ gyalográdiós csúcsra a Karancs hegyre 727m magasra és a Karancs kilátóra. Útközben a nagy melegben vettem magamhoz jó adag finom forrásvizet az Elemér forrásból.
Körülbelül félórás gyaloglás felfelé a meredek emelkedõn,feljutottam a Karancs hegy tetejére. A rövidebb turistautat választottam az idõszûke és a korai sötétedés miatt. A csúcson megpillantottam a HG6N versenyállomás antennatornyát.
Egy másik antennatorony.
A harmadik antennaárbóc.
A Salgói vár látképe.
Végül eljutottam gyalográdiós túrám végsõ állomásáig a Karancs kilátóig,aminek a tetejérõl rádióztam. Itt néhány rádióamatõr és családtag kísért figyelemmel az interneten webcamerán keresztül és segített fõleg a hõmérsékleti adatokban. Folyamatos élõ képet és hõmérsékletet mutat a camera a következõ címen: http://karancs-medves.starjan.hu/cgi-bin/guestimage.html


A torony legtetején erõs szél volt végig és 17-18 fokos hõmérséklet. A szél nagymértékben megnehezítette a rádiózást,mivel befújt sokszor a mikrofonba és az ellenállomások nehezen vették a jeleimet. Aztán próbáltam ezen segíteni,hogy eltakartam a rádiót két kézzel és úgy próbáltam kommunikálni.Végül ezt a csúcsot sikeresen aktiváltam,mivel 14 szimplex összeköttetés sikerült 2 méteren.Köszönet a következõ rádióamatõröknek:HA6ICH,HA7LJR,HA9MDP,HA7LJ,HA5BSC,HG7JJX,HA6QZ,HA6QP,HA6OD,HA6NW,OM7ARK,OM3CDP,HA6NN.Hazafelé már rám sötétedett,így már csak lámpa segítségével tudtam lejönni.De az elém táruló látvány megérte a késõi maradást.A városi fényektõl messze gyönyörû volt az égbolton az ezernyi apró csillag,ami ragyogott az égen, ami a városból nem látható a fények miatt sajnos. Aztán jött még nyugatról keleti irányban a nemzetközi ûrállomás /ISS/ szépen látható volt a körülbelül 5-6 perces repülése,aztán eltûnt a horizonton a Föld árnyékában. Ezenkívül még egy üstökös is gyönyörködtette a hazafelé vezetõ utat az eget kémlelve.


Utolsó módosítás: 2009-09-20 21:29

(105 megtekintés)