Mágor pusztán

Turbucz Gábor, HA8LKM - 2009-09-20
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA8LKM

Szervusztok! A szülõfalum Vésztõ közelében kb. 6km. a sárréten helyezkedik el Mágor ami jelenleg természetvédelmi területté van nyílvánítva. Hamisítatlan alföldi táj szikes löszpusztákkal tarkítva melyek között tekereg a holt-Sebeskörös. A Magyar Madártani és Természetvédeli Egyesület gondozásában itt létesítettek egy három szintes madár megfigyelõ magaslest mely kiválló úgy madarászás mint antennázás szempontjából.


Erre a kilátóra szoktam felkötni az antennáimat, alól pedig kényelmes üllõ alkalmatosság a rignek. Egyik oldalon a 80m-es deltaloop a másikon a dipól.
A kilátás itt nem a hegyekre inkább a pusztára és a kb. 1km-re kanyargó holt-sebeskörösre az-az a partján húzódó jegenyesorra enged rálátást. Ezen a fasoron a nagy nyugalmat kedvelõ feketególya "ciconia nigra" is fészkel. Itt aztán míg a szem ellát egyetlen zavar forrás sincs kivéve a Sánta Pista tanyáján a villanypásztort.
Itt természetesen sok pusztai növény lelhetõ fel, melyek közül sok igen szúrós kemény mint az itt élõ emberek. A képen az útszéli bogáncs látható de az ördögszekérnek nevezett mezei iringó és a héjakút mácsonya is nagy számban él.
A napon sütkérezett a zöld gyík koma amikor arra húztam az antenna drótot méltatlankodva szaladt a sûrûbb növényzet védelme alá.
A deltaloop egyik alsó árbóca gyanánt egy összekötözött mogyoró husáng szolgál ami kb. 3,5-4 m. Ezt a közeli tamariscus bokorban szoktam elrejteni.
A dipól is felkerült s a végét a 6m-es pecabot tartja simán egy kis karóra állítva.
A dipól közepe a kilátó tetején és az egy-egyes balun csak provizórikusan beiktatva viszont roppant jó hatásfokkal mûködik. Maga a dipól anyaga kb. 0,4-es réz katonai robbantó zsinór. A tulsó vége a közeli kis akácfa tetejéhez van vékony mûanyag zsinórral kihúzva.
A rig a fûben van egyelõre mert az teszt kábel eddig ér Hi.
Most a delta alsó széle-közepét tápláltam egy Lambda negyed hosszú 75 Ohmos kábelen keresztül 50 Ohmos RG213-as koaxal, de valamiért roppant rosszul is vett és adott. 5TI Pista és 5CQZ Zoli valamint Szegedrõl 8FLE Lajos segítségével hasonlítgattuk az antennákat. Majd közös találgatás alapján pistáék javaslatára kivettem a 75 Ohmos szakaszt és rámértem talpontra ami 50Ohmnak mutatkozott, rátettem az 50 Ohmos kábet és meg is táltosodott az antenna mint Zsiga Sanyi csõdöre.
Érdekes volt, hogy egymásra merõlegesen álltak az antennáim, így voltak olyan irányok amerrõl vagy azonosan vagy picit nagyobbat szólt a dipól mint a delta. Aztán boldogan QSO-ztam míg meg nem éheztem
Egyszer csak megszólalt 5CQZ Zoli az éterben kislány hangon és Timi néven. Örömmel hívtam meg Zoli kislányát a gyermek aktivitás alkalmából, majd a HA2KID Gábor ; HA8KCS Bálint és a HA7KLJ Beni 11 éves akinek a kedvenc színe a Lila jöttek egymás után. Az én kedvenc színem a szõkés barna, de inkább a barna.


Igen kellemesen telt ez a szép szeptemberi napos délelõtt kinn a pusztában a friss levegõn sok természeti látványossággal, csendben csak a távolban a juhnyáj kolompolása és az egerészölyvek "hijjéé" -zése hallatszott a magasból. Eközben az éterben az ismerõs hangok megjelennek és jókat beszélgetünk, antennázunk. 73! Gábor


Utolsó módosítás: 2009-09-24 13:07

(52 megtekintés)