Szent György-hegy

ha2vr, HA2VR - 2009-09-26
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-022 - Szent-György-hegy (Kisapáti, 415 m ASL); QRA: JN86RU31, 1 pont, HAFF-010


Régóta terveztem a Szent György-hegy aktiválását. Egyrészt nagyon érdekes hely, másrészt pedig sajnos egy korábbi gyalográdiós közös kitelepülésen nem tudtam részt venni, amely pont a KD-022-es csúcson zajlott le. Köszönöm Gábor (HA1DTQ) tájékoztatását, az õ javaslata alapján indultam a hegy meghódításának és jutottam el a legérdekesebb helyekhez.


A kocsit Kisapátiban, a templom mellett tettem le. Szép nagy parkolója van. Délelõtt 10 óra körül már a fele megtelt. Ebbõl gondoltam, hogy sokan tûzték ki ma célul ezt a csúcsot.
Az utat a KPS jelzésen kezdtem meg. Végig jól járható és szép kilátás nyílik a Balatonra és a Keszthelyi hegységre. Az út eleje a falu utcáin vezet keresztül. A hármas elágazásban a kéken folytattam tovább az utat. A képen Szigliget látható.
Ilyen, szépen járható végig a kék jelzés.
A csúcsról és közvetlen az alatt kialakított pihenõbõl pazar kilátás nyílik a környékre. A képen a Csobánc és a Balaton-felvidék keleti része látható.
Sajnos, az RH antennához szükséges pecabotot otthon felejtettem és rögvest hiányérzetem támadt, ahogy felvettem a hátizsákot és a bakancsot. Nem volt mit tenni, útközben kerestem egy elszáradt mogyoró vesszõt és arra próbáltam felkötni az antenna közepét. Ez kb. 3 m magasra sikerült, pedig még egy bokrot is igénybe vettem a magasításhoz. Ehhez képest szóltam nagyon gyengén 40 méteren.
Kb. 2 órát voltam fennt és próbálkoztam a rádiózással, miközben rengeteg kiránduló nézett rám csodálkozva. Összesen 17 qso jött össze, ebbõl néhány S2S (az elsõ órában csak a rengeteg kitelepült állomással próbáltam riportot váltani). Elég gyenge riportokat kaptam, aztán egy másik sotázó aktiválása elsöpört a frekvenciáról. Visszafelé a kék háromszög, majd a kék jelzésen ereszkedtem le a kulcsos házig. Kisebb ösvény, de jól járható a kék.
Útközben haladunk el a csodálatos vulkáni bazalt orgonák mellett. Az út elég csúszós és köves, így nagyon kell figyelni. Korlát és lépcsõk segítik a haladást bár eléggé megviselt állapotban vannak.


A kulcsos háztól a gyéren található sárga jelzés visz vissza a kápolnához. Nagyon szép hely, érdemes felkeresni.


Utolsó módosítás: 2009-09-27 08:33

(8 megtekintés)