Kékes, az elsõ bevetés

Virág Tamás, HA6IAY - 2009-01-17
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA6IAY


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-001 - Kékes (Mátra, 1011 m ASL); QRA: KN07AU19, 10 pont, HAFF-031


Miután a tavaly évvégi hétvégék javarészt munkával teltek, január harmadik hétvégéjét mindenképp az elsõ csúcsaktiválásomat - idõt szakítva rá, megejtettem. Összepakoltam a rádiót, elemózsiát, és reggel (miután lebuszoztam a tõlünk 10km-re lévõ Szarvaskõbe), negyed hétkor, az országos kék jelzésen, még sötétben elindultam a Kékes meghódítására.


Hozzávetõlegesen 30km gyaloglás várt rám, s noha elég hideg volt, a nagy hó ellenére igyekeztem gyorsan magam mögött hagyni a távot. Sirok községet elérve, (kb. az út felénél) már eléggé kaptatós lett az út felfelé. De 11 óra után felértem a csúcsra! Elég nagy volt a síelõk, szánkózók hada.
A csúcskõ, téli pompájában.
Rádiózásra a csúcskõ hátsó részét néztem ki magamnak. Rádiós szempontból nem tettem magasra a mércét; legyen négy összeköttetés, így csak a gumiantennájával vittem el az FT-817-et, persze egy kisebb külsõ akkumulátor volt nálam.
Szinte pillanatok alatt összejött a kellõ számú összeköttetés, (tnx HG6IAA, 6OD, 6TPF, 7JBB, 0NPJ), de miután -11 fok volt, eléggé fáztam, hogy tovább rádiózzak. A kezem olyan piros volt, mint a fõtt rák. Gyorsan bontottam, kicsit sétáltam a környéken.
Hazafelé már nem gyalogosan, hanem Gyöngyös felé vettem az irányt. A kora esti órákban értem vissza Egerbe, majd onnét lakóhelyemre, Egercsehibe. Odahaza éreztem, hogy rettentõ módon elfáradtam.


Nagyon kellemes volt az elsõ aktiválás! Kijött egy-két hiányosság, elkelt volna egy termosz meleg tea, és a kézre való kesztyû. A gyaloglás közben alig érzett hideg a csúcson már nagyon erõsen hatott. Teljes erõvel rám tört a fáradtság valamint az irdatlan szomjúság. Literszám ittam a folyadékot, mikor hazaértem, de különösebben nem foglalkoztam vele. Kellett volna... Csak az foglalkoztatott, hogy a második túra sem várat sokat magára!


Utolsó módosítás: 2009-09-27 21:50

(1 megtekintés)