Újabb csúcsok Burgenlandban (OE/BL-009/011)

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2009-09-29
Ajánlott turistatérkép: 18. Soproni hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC

Ismét köszönet Zsoltnak, akinek az egyik térképén nemcsak a nyugat-magyarországi csúcsok, hanem a Burgenlandiak is rajta voltak. Ezen egybõl látszott, hogy Sopronhoz igencsak közel van két BL-csúcs is. Nosza, mondtam a páromnak, a Magas-bérc után irány a szomszéd!


Sajnos az ágfalvi - volt kishatár- átkelõt autósoknak nem ajánlották, igy a 84-es úton "léptük át a képzeletbeli határt", majd Mattersburgnál dél felé fordultunk.
A kocsit a Brenntenriegel közvetlen közelében, az út mentén, egy viszonylag nagy parkolóban hagytuk. Innen egyébként majdnem végig aszfaltos - turista - út (is) felvezet a csúcson lévõ kommunikációs tornyokhoz (OE/BL-011). (Egy helyi nordic-walkingozó hölgy meglehetõsen furcsán nézett rám, hogy én milyen stílusban megyek: egyik kezemben egy vastag rúddal, a másikban pedig egy diplo-táskával. De az iramot tartottam vele. Az út közben õzek ugrándoztak jobbra-balra.) Az út a tornyokig mintegy 2.5 km lehetett, melyet mintegy 40 perc alatt kényelmesen meg lehetett tenni.
A tornyoktól keletre, egy cserjesor mögött állítottam fel a qth-mat. (A szabad kilátás mintegy 50%-os.) Rádiós szempontból egyáltalán nem zavart a két tornyon lévõ sok-sok antenna.
Bõ fél óra alatt 35 qso-t kalapáltam össze 40m-en (ant: ÉK-DNY), köztük 2 S2S-t és 3 HA állomást (TNX: 5cw, 7ug, 7ul). A 2m - használva az elõzõ napon kapott infót - a 145.2625 MHz frekin egy kõszegi állomást sikerült elkönyvelnem.(TNX: HG1DMT)
Vissza az autóhoz, majd mintegy 4-5km után - az út másik oldalán a faluk szélén ismét leálltam. Innen egy darabig murvás út vezetett fel a dombtetõ irányába, majd azután semmi. A megmûvelt területeket elhagyva irány az erdõ!
Az útról szépen látszott az elõzõ csúcson lévõ két kommunikációs torony. Egyébként a két csúcs egymástól nincs messzebb légvonalban 2 km-nél.
Az út elsõ fele érinthetett valamiféle tanösvényt, mivel két táblát is találtam. A tablón lévõ tárképvázlat a magyar határtól jelzi a túraútvonalakat - érintve / megközelítve - a két SOTA csúcsot is. (Akinek kedve van - legyalogolhatja. ) Egyébként a két csúcs közti távolság gyalog sem lett volna megerõltetõ, ha kicsit is jobban ismertem volna a környéket.
Az erdõ viszonylag ritka volt, könnyen ki lehetett húzni a 40m-es dipólt. (Kilátás fenn semmi, csak az úton felfelé menet némely irányokban.)
A Sieggrabner Kogel-i (OE/BL-009)csúcskõ mellett egy kivágott fatörzs szolgált ülõhelyként a "qth-n". (Ezek szerint a sógoréknál a csúcskövet megjelölik egy piros-fehér-piros sávokkal (osztrák nemzeti szín) ellátott fa karóval is, hi. Biztos ami biztos!)
Közel fél óra alatt 28 qso jött össze, köztük 3 S2S. Viszont csak egy HA állomás került a logba, TNX HA5CW. A 2m is sikeres volt, a délelõttihez képest megdupláztam a qso-k mennyiségét, TNX HA1FI és HA2EOJ.
Útban hazafelé még megálltunk Nagycenken és néhány képet kézsítettünk a szüreti napokra felhívó vidám bábukról.
A szüret mellett a tök érésének is itt az ideje!
És hogy a hegy levének az eredményét is bemutassák...


A gyalográdiózás eredményét itthon mindig kiértékelem. Emiatt az utóbbi idõkben már felírom az antenna telepítés irányát is. Valószínûleg fel kellene jegyezni az "inverted V" és a "lejt" telepítést is. Ugyanis - ahogy eddig is látszik - vannak különbségek az eredményekben (az országok mennyiségében, egy-egy ország súlyozottságában, szomszédos országok vs F / GB, stb). Ez is megér egy-két kísérletet!


Utolsó módosítás: 2011-02-19 18:33

(17 megtekintés)