YAGI a pusztán

Turbucz Gábor, HA8LKM - 2009-10-03
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA8LKM

Sziasztok! A multkori eszmecserélõ levelezés alapján akkor neki is láttam a DK7ZB féle ultra könnyû 2m-es kitelepülõs 5 elemes Yagi elkészítéséhez, melyet otthon szülõfalucskám Vésztõ közelében Mágoron a megszokott madarászó magaslesen ki is próbáltam.


A leszabott és tartóra szerelt elemek.
A sugárzó elem betápja és egyben a szimmetrizáló "fojtó" koax tekercs 5 menet a kis PVC csõben.
Elsõ mérések a kétágú létrán. Lent megy a 141 MHz-n mert vastagabb csõbõl készítettem mint a leírásban volt (10-esbõl)
Ezért ennyit le kellett vágni. Amúgy elég széles sávon kb. 1 MHz igen jó swr volt 1:1,1-1:1,5.
Kinn a magaslesen KN06PO loc. négyszögbõl mentek az elsõ kísérleti hívások elõször vertikálisan. Persze türelmetlen voltam ezért a hatalmas térerõvel vehetõ átjátszókat néztem végig és a Galyáról lementünk szimplexre a HA1DDU/0 Lacival aki Hajdúszoboszlón pihengetett kicsit gyengén hallottam aztán átmentünk SSB-re ott hasonló volt a helyzet. Már itt feltûnt, hogy aránylag kicsit fordítok az antennán és jól érezhetõ az irányhatása.
Hogy ne kelljen a vállamon tartani a másik kezemmel a mikrofont fogni írni meg semmit sem tudtam így kitoldottam a kis meghagyott "nyelét" a Yaginak egy épp rápasszoló spicbot darabbal és le tudtam támasztani.
Miközben meghívott a HG8JG Karcsi Csorvásról majd HA8BE Béla Sarkadról teljesen rám sötédedett a kísérletezgetésben. A legnagyobb élmény az volt amikor Szegedrõl HA8FLE Lajost is kivállóan hallottam õ ugyan gyengébben vett meg, ahogy mozgattam az antennát hamar lefordultam irányából.
Másnap is kivittem a kis Yagit és szabályosan élvezkedtem milyen jól mûködik az irányhatása. Az erõsebb állomásokról oldalra fodítva szinte teljesen eltûntek. Pl. csak random elkezdtem hívogatni 145525 KHz-n és Nagykátáról a HA7XZ Tibor hívott vissza, hogy milyen jól vesz azért ez is valami délelõtt 9 óratájt az alföldön.
Aztán még a HA8WX Miki hívott vissza Sarkadról és ezzel el is fogytak az épp 2m-en figyelgetõ amatõr társak. Persze egy verseny alkalmával az összes szomszédos országot meg lehet "csinálni" akár egy BRG Yagival is mint nekem is sikerült párszor. Ugyan innen a magaslesrõl kihúztam egy kis helyigényû félhullámú dipólt 80m-re ami 10x10 méteres négyzet területen elfér, végülis egy vízszintesen összehajtogatott dipól. És igen jó riportokat kaptam szerte az országból a kis QRP 5Wattal.
Vésztõn kersztül kacskaringózik a Sebeskörös holt ága, melynek a partján vezet jó szakaszon az országos kék túra vonal. Ez pont mágorra vezet igen sok természeti látnivalóval tarkítva. Pl. a környékünkön gyakori a búbos banka a szalakóta, sárga rigó tövis szúró gépbics, és többek között a kis kuvik csak, hogy a szembetûnõeket megemlítsem.


Mit is írhatnék záró gondolatként? Azt kívánom gyalográdiós társaimnak, hogy hasonló jó antenna kísérletekben és természeti élményekben legyen részetek minél gyakrabban! 73! Gábor HA8LKM


Utolsó módosítás: 2009-10-08 10:23

(59 megtekintés)