Holt Maros parti qso-k

Fleisz Lajos, HA8FLE - 2009-10-25
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA8FLE, és segítõim :-)

A vasárnapi jó idõ arra késztetett, hogy kis családommal ismét kitelepüljek egy kicsit rádiózni a szabadba. Hirtelen felindulásból, meg egy kicsit az idõszûke miatt is, a Holt Maros partját választottuk. Itt kiváló antennatelepítési lehetõségek vannak, és gyermekeink is bõven találhatnak elfoglaltságot, míg én rádiózom. maga a vízfelület tõlünk cca. 100-150 m-re volt, közelebb nem merészkedtem, lévén a fiaim még nem tudnak úszni. (Majd ennek is eljön az ideje).


A kiszemelt helyszín egy régi gátõrház közelében volt. Ez a gátõrház most múzeum is, amit az ATIKÖVIZIG üzemeltet. Sajnos most nem volt látogatható. Ez egyébként Újszeged (Szeged Tiszántúli része) lakóterülete peremén, ill. azon kívül van. Szóval nem nevezhetõ nagy és megterhelõ túrának ide kijönni. De szabad levegõn vagyunk, és együtt rádiózunk. Hátha kedve szottyan késõbb valamelyik gyermekemnek rádiózni, hi.
Két kisfiam kijelölte az elsõ antennatartó oszlop helyét: apa ugye itt jó lesz ? :-) Még elõásatást is végeztek :-).
Hát akkor legyen! Ma új "oszlopokat" próbáltam ki: obsitos aknakeresõ botokból készült a 3 db 4m magas oszlopocska. Nagyon kíváncsi voltam, hogy fognak beválni, mert eddig teleszkópos száktartó botokat használtam, de ezek elég törékenynek bizonyultak, az egyik tõben eltört már a 2. kitelepülésemkor. Ezek most nehezebbek, mert tömör fából vannak, de strapabíróbbnak tûnnek. Talán megéri a többletterhet.
Ezen a képen látszik, hogy gyerekjáték a botokat emelgetni :-). Merre is van Buda ?
Alakul az antenna... Mûszaki ellenõreim is elégedettek.
Maga az oszlop 1m-es darabokból rakható össze, kicsit macerásabb, mint a pecabot stíl, de cserébe jobban terhelhetõ, és kevésbé hajlik, meg talán kevésbé is törik.
Használatbavétel elõtti bejárás, "motorral". Két kisfiam tette ezt persze, õk már elégedettek az antennával.
Jöhet a rádió életre keltése. Ebben is segítenek fiaim.
Még a család legifjabb jövevénye, görénykénk is kíváncsi a kitelepülõ csomagra.... :-)
A hosszas elõkészületeink után végre szól a rádió. Élt a 80m, néhány perc tekergetés és cq-zás után jött válasz is hívásomra. Nem is csoda, hogy nem rögtön, hisz alig múlt dél, amikor legtöbbünk a bendõjét tömi, és a sáv is sokak szerint még nem igazi. Jelentem ez nem így van, illetve volt: aki nem volt rest mikrofont ragadott, és visszahívott:ha5blk Sanyi Máriabesnyõrõl, ha1ac/qrp Péter (5W, 817nd) Tárnokról, ha6kdx/p Antal Mátraderecskérõl, ha5ea/p Laci Gárdonyi diófái mellõl, és ha3od Árpi Nagymányokról. TNX !!!!
"Munka után édes a pihenés". Görényünk igencsak elpilledt, lányunk kabátja alá bújva horkolászott :-) . Nem szokta a görény a gyalográdiózást...


Jó kis kora délutáni kirándulás volt! Kár, hogy nagyon hamar farkaséhesek lettünk, leginkább gyermekeink, úgyhogy röpke félórányi qso-zás után már bontottam is. De nem voltam elégedetlen, az idõ jó volt, sikerült 4 qso (57, 59 közötti riportokkal, kinek milyen antennája volt, ugye az én erõs 3-4 Wattomat és nem túl erõs "biomodulátoromat" figyelembe véve nagyon jó!!! A kitelepülõs vízszintes (NVIS !!!) delta-loop 80-re ütõs antenna. Csak hely kell neki, hi. Dehát az van itt bõven, "lenn az Alföld tengersík vidékin". Csak ajánlani tudom mindazoknak, aki szeretik a régimódi, komótos beszélgetõs rádiózást, magyar nyelven elkövetve, hi...


Utolsó módosítás: 2009-10-25 20:51

(27 megtekintés)