Szent László-hegy

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2006-03-26
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-011 - Szent László-hegy (Pilis, 590 m ASL); QRA: JN97MR16, 2 pont, HAFF-004


A kellemes tavaszi idõt kihasználva úticélomul a Pilisszentlászlótól EK-re 2km-re fekvõ Szent László-hegyet választottam.


A Szentendre-Pilisszentlászló út mellett, a Hegytetõ nevû helyen parkoltam. Ez egy közkedvelt piknikezõ hely, a helyközi autóbusznak is van itt megállója. Az erdészeti aszfaltúton indultam a Pap-rét felé. A városban régen elolvadt a hó, de itt 400-500 méteres magasságban még sok helyen megvolt és a hólé helyenként tekintélyes patakokká duzzadt.
A csúcsra nem vezet turistaút, de nem nehéz a megközelítése. Az erdészeti út kiér egy nagyobb rétre és mielõtt újra visszatérne az erdõbe egy jellegzetes nagy fánál balra kell fordulni egy kocsiútra. Kb. 100 m után jobbra található egy nyiladék, azon felmászva éppen a csúcsra jutunk. Az egész út félóra alatt kényelmesen megjárható. (Vadászati szenzonban azért figyeljünk, nehogy vaddisznónak nézzenek...)
A csúcskövet választottam QTH-nak, felette több fa is magaslik, azokra került a dipól közepe (kb. 5 méter magasra). A dipól végeit a nyiladék irányában húztam ki, szerencsére így a többi fa nem nagyon zavart.
Mikor ezzel készen lettem, körbenéztem 2m FM-en. Nagyon jól esett, hogy többen várták a jelentkezésemet. Az aktiválás így pillanatok alatt sikeres lett: tnx HA5AK, HA4FY, HA7UN, HG5OZA, HA5AQD, HG5SNN, HG7WMA, HG5OLV.
Miután URH-n elfogytak az állomások átmentem 40m-re. A (szokásos) nagy QRM-ben csak nehezen találtam viszonylag tiszta frekvenciát. Pár CQ után nagy örömömre DL4FDM jelentkezett, sajnos a QSO-nk vége már beleveszett a QRM-be. QSY, és az újabb, csendesebb frekvencián is szerencsére rám találtak (tnx DL3JPN, HB9AFI, HB9AGH, HB9DOT).
Nagyszerû élmény, ahogy a QRP teljesítmény és a nem "nagyágyú" antenna ellenére visszajönnek a hívásra.


Már az URH rész alatt elkezdett szemerkélni az esõ, késõbb aztán kicsit jobban rá is kezdett. Ha nem is áztam bõrig, de mindenem csurom víz lett, a rádiót is le kellett tarakni.
Kicsit áthûlve, de sok élménnyel gazdagon indultam vissza a városba.


Utolsó módosítás: 2006-03-27 16:54

(10 megtekintés)