Hosszú tervezés után végre Hosszú-hegy aktiválva

Bischof István, HA5TI - 2009-10-25
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5TI


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-022 - Hosszú-hegy (Pilisszántó, 489 m ASL); QRA: JN97KQ80, 1 pont, HAFF-004


Korán reggel már sikerült pár aktivátort 7 MHz-en levadászni. A terjedés nagyon érdekesen alakult, a közeli hegyeket meghódító amatõrtársak jelei meglepõen erõsek voltak. A frissen fõtt kávé illata belengte a szobát, elterveztem, hogy kellemes lustálkodással töltöm a napot és lesem az aktívabbakat. Aztán 10 óra körül kezdett feloszlani a köd, kisütött a nap. Nagyon csalogatóak voltak a napsugarak. Megnézve az idokep.hu-t gyors döntés született. Nem lustálkodok itthon, irány a Hosszú-hegy.


A Pilisszentkereszt-Pilisszántó közötti nyeregbõl indul a zöld vonal turistaút. Ezen indultam, majd kb. 300m után az erdõgazdasági útról jobbra leágazott a turistaút.
Néhol meredek, de jól járható és látható ösvényen mentem felfelé. Jelzés már sehol nem volt látható. Korábbi leírásokból vett információban bízva csak mentem elõre.
Fél órányi séta után meg is lett a bizalom gyümölcse. A bokrok mögötti tisztáson van a csúcs. ( igaz, 2 alkalommal letértem az ösvényrõl , hogy keressem a csúcskövet, sikertelenül és felesleges mászással hosszabbítva az utat .... csak az ösvényt kell követni, a csúcskõhöz vezet )
A tisztás elején, a nagy fától pár méterre egy bozótosban lapul a csúcskõ, a leírások nélkül nem vettem volna észre.
Ezt a fát választottam antennaárboc-tartónak: egyszerûen feltoltam az ágai között a spiderbotot és kis szerencsével a delta loop szárait ki tudtam húzni az ágak, levelek közül.
Az antenna-telepítés egyik eredménye! A másik a 60 QSO 45 perc alatt. Köztük több HA hívójel. A bal alsó sarokban látható kõre ülve rádióztam.
Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy. ( Antoine de Saint-Exupéry )
Kilátás Pilisvörösvár felé. A párába veszve a Nagykopasz és Kutya-hegy.
A kép középen lévõ, vöröses bokorban rejtõzika csúcskõ, felette az ágak között a háttérben a geodéziai torony a Pilis-tetõn.
A Hold is megjelent....
.... a Nap meg elmegy aludni.


A Nap lebukott a hegyek mögötti felhõk alá, kezdett sötétedni. Pakoltam, és az elõbb bejárt ösvényen indultam lefelé. Úgy gondoltam, nem térek le róla. Már majdnem a faluban ( Pilisszántó ) voltam, amikor jobbra találtam egy leágazást. Ez az út nagyon sûrû fenyõerdõben , szintemelkedés, sülyedés nélkül, visszavitt a kiindulási ponthoz. Az elsõ képen látható sorompó mögött kb. 10m-re értem ki az erdõgazdasági útra. Innem már csak kb. 1,8km a buszmegálló. Aki a 12:56-os busszal megy , felbuszozhat egészen a temetõig Pilisszentkereszten, akkor 1km-el rövidebb az út. Hazafelé már a fõútig ki kell sétálni. Útba esik a Kislugas étterem, egy nagyon szépen rendben tartott parasztházban kialakított étterem. Köretként finom krumplovnyikot ettem. ( HI... )


Utolsó módosítás: 2009-10-26 09:28

(8 megtekintés)