Nagy-Kevély

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2005-08-20
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-018 - Nagy-Kevély (Pilis, 534 m ASL); QRA: JN97LO89, 2 pont, HAFF-004


Hosszú kihagyás után egy közeli csúcsot választottam úticélomul. A Pilis dél-keleti részén található Nagy-Kevély Észak-Budapest egyik jellegzetes csúcsa, sõt még Csepel felõl jövet is a Soroksári úton pont elõttünk tûnik fel, hegyes alakját nem lehet eltéveszteni. 534 méteres magassága felülmúlja a János-hegyet.


Több út is kínálkozik a megközelítésre, én Pilisborosjenõ felõl a piros négyzetet választottam. A községben a templom utcáján mentem fel. Az út egy jó darabon kanyarog felfele, aztán egy 'tükrös' éles jobbkanyarnál a jelzést követve jutottam el a Lucfeny? térre, ahol kellemesen le lehetett parkolni. Innen még olyan jó 2-3 km és 250 m szint a csúcs, amit 45 perc alatt kényelmesen meg lehet tenni. Én kicsit jobban siettem, rendesen le is izzadtam HI.
A csúcson csodálatos kilátás fogadott, nagyon szép idõ volt, enyhe szellõ és a felhõk tették elviselhetõvé a napsütést. A csúcson egy kilátótorony maradványai találhatók, körülötte elég kevés hely van. Kicsit lejebb van egy nagyobb sziklás rész, ahol jobbal el lehet férni. Bekapcsolás után nagy örömömre a közeli Pilis-tetõre (KM-002) kitelepült amateurtársakba (HG2EBR Attila és HG2SCS Csaba) 'botlottam'. Elmondták, hogy jó a terjedés és az aktivitás is. Tényleg olyan sûrnû jöttek az állomások, hogy csak fél óra múlva raktam össze a szokásos 3 elemes Yagit. Sajnos nem vittem oszlopot (nem számítottam ekkora életre 2m-en!), így kézben kellett fognom az antennát, a mikrofont és a logot. Pedig nekem is csak két kezem van...
Május elsején a Pilis-tetõrõl nem volt sikerélményem 2m SSB-n, de most meghallottak a 9A állomások. Kettõvel beszéltem, a messzebik majdnem 300 km-re volt, neki volt jobb antennája HI. HG2ECZ Zsolt Bükkben túrázó csapatával is sikerült az összeköttetés, valószínüleg a Zengõ is összejött volna.
Este hét után indultam le a hegyrõl, már ment le a Nap és kezdett hidegedni az idõ. Nagyon kellemes három órát töltöttem a csúcson, szinte végig forgalmaztam, az A/5-ös log-tartó felírótábla is jól vizsgázott.


Köszönöm minden állomásnak az aktivitást és remélem más csúcsokról is halljuk majd egymást.


Utolsó módosítás: 2005-08-22 21:30

(9 megtekintés)