Karácsony után a Muzslán

ha2vr, HA2VR - 2009-12-27
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-006 - Muzsla (Pásztó, 805 m ASL); QRA: JN97VV12, 8 pont


A karácsonyi ünnepek multával kerítettem sort ismét egy kirándulásra. A Muzsla volt a cél, amelyre ugyan már többször felkapaszkodtam, de mindannyiszor megragadott.


Pásztó mellett, a Muzsla tövében tettem le az autót és indultam útnak a csúcs felé a gerincen a piros háromszögön. Az ösvényt az ismeretlen még mindig elég nehezen találja meg, mert a jelzések elég gyéren vannak. Egy támpont van most, amely segít az elindulásban: a Benkõtanyára vezetõ út végén (a táblánál, ahol továbbmenni már tilos) a hegy felé kanyarodva bennt az erdõben találunk egy paintball pályát. Ennek a zöld kerítése mellett haladva felfelé megtaláljuk a jelzett utat. Meredeken emelkedik felfelé. A gerincre feljutva érdemes egy lélegzetvételnyi idõre megállni, mert pazar a kilátás. A képen a Bézma és a Tepke irányába idnuló hegy látható.
A gerincen vezetõ út jól járható, bár a jelzések kopottak és több helyen hiányoznak.
Az út felénél az ösvény lefordul a gerincrõl és egy erdei útban folytatódik. Ez is jól járható, ha nem nagy a sár.
Ma kiváló idõ volt és egészen a Tátra havas csúcsaiig el lehetett látni.
40m-en, 30m-en és 2 m-en naplóztam jó néhány összeköttetést, köztük néhány csúcs-csúcs közöttit is. A megtett utat itt láthatjátok, az APRS segítségével. Régóta kísérletezem vele, talán mostanság összeáll a technika és használható segédeszköz lesz. Felfelé végig jól mûködött, lefelé azonban az antenna (J antenna) egyik szára elengedte magát és emiatt a kis teljesítményû rádió adása már nagyon gyenge volt az átjátszókra történõ feljutásra.


Szerencsére az idõ kegyes volt hozzám és elkerült a meteorológusok által jósolt esõ. A Muzsla kemény kirándulás, de mindig rejteget szépségeket. Szeretek ide visszajárni.


Utolsó módosítás: 2009-12-29 09:48

(3 megtekintés)