Csóványos és "majdnem Naszály"

Tóth Gábor, HA4GGQ - 2010-02-05
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA4GGQ, HA4FY


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-001 - Csóványos (Börzsöny, 938 m ASL); QRA: JN97LW37, 10 pont, HAFF-004


Erre a napra a Csóványost és a Naszályt terveztük be, gondoltuk, hogy nagy hó lesz és zord idõ, de erre azért nem számítottunk.


6-kor indultunk Fehérvárról és Királyrétig autóztunk. Jegyet váltottunk a "síbuszra", bár inkább harci szerkereknek nevezném ezeket.
A síelõkön kívül egy kéttagú forgatócsoport is jöött velünk, így is csak tizen voltunk. Az összkerék-meghajtással (hat kerékre) és hólánccal ellátott gépezet is néha nehezen haladt elõre. A Nagy-Hideg-Hegyen nagy hideg, nagy köd és nagy szél volt, de ekkor még nem nagyon éreztük a turistaház takarásában, és kb. 10 m-t mentünk csak a fagyálló betöltõ helyig. Próbáltuk fellelni az itteni geo ládát de a környékén kb. nyakig érõ hó volt, így feladtuk.
Rövid készülõdés után indultunk a Csóványosra, gondoltuk 40-50 perc elég lesz. Hát másfél óra kellett hozzá, idõnként lehelni kellett az orrom (jó méretes van), hogy le ne fagyjon. Amint felértem, gyors hívás gumiantennával, tudva, hogy 7UL fent lesz Dobogó-kõ-n. És válaszolt is rögtön, megnyugtatott bennünket, hogy ott is hideg van.
30-40 percig terveztük a fönti tartózkodást, én 4 QSO után bontottam is (majd legközelebb tovább kitartok), de egy órát voltunk fenn. Jött egy három tagú csoport, és közölték, hogy 4,5 óráig tartott felérni Királyrétrõl, ahova mi éppen készültünk lemenni, 1 óra 50 perc alatt. Itt már sejtettük, hogy a Naszály ma már nem biztos hogy meglesz, és ez késõbb be is bizonyosodott. A Foltán-kereszt felé indultunk, kb. 200 m-rel lejjebb már egész jó idõ volt.
Az itteni geo ládát megtaláltuk, köszönhetõ annak, hogy 4FY János frissítette a listáját, én 200m-rel odébb kerestem.


Minél lejjebb értünk, annál fáradtabbak voltunk, és mire leértünk, akkor kellett volna már a Naszályról lejönni, így ezért az csak majdnem lett meg. Ezen kívül a feleség megbízásából fontos boltolni valónk volt a fõvárosban (erõs érv, tekintettel arra, hogy otthon szerettem volna vacsorát is kapni) így aztán hazafelé vettük az irányt, és sikeresen meg is érkeztünk. Szombaton (02.13.) lesz a Börzsöny éjszakai teljesítménytúra (kétszer megy fel a Csóványosra) kérek mindenkit, hogy jól gondolja meg, hogy induljon-e.


Utolsó módosítás: 2010-02-06 18:19

(12 megtekintés)