Tél a Mátrában

ha2vr, HA2VR - 2010-02-16
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-001 - Kékes (Mátra, 1011 m ASL); QRA: KN07AU19, 10 pont, HAFF-031
  EM-080 - Szár-hegy (Kékestető, 743 m ASL); QRA: KN07AU79, 6 pont, HAFF-031


A behavazott Pilis után ma a Mátrába indultam. Mátraházán elcsodálkoztam, ugyanis a Kékesre felhajtást tábla tiltotta a hét minden napján reggeltõl estig. Kis tanakodás után beálltam a parkolóba és megpróbáltam érdeklõdni, hogy a síbusz mikor indul. Mivel sehol sem találtam senkit (síszezon van HI), mert minden zárva volt, így egy busz soförtõl érdeklõdtem a helyi szokásokról. Ezt követõen indultam tovább kocsival a kékestetõi parkolóba.


A sípálya üzemelt, nagyon kevesen voltak rajta. A mára beígért napsütésnek pedig se híre, se hamva nem volt.
A felérkezést követõen kíváncsian indultam a kék jelzésen, hogy milyen állapotban vannak az erdei utak. Mivel egy szépen kitaposott ösvényt találtam, így megindultam a Szár-hegy felé.
Az út végig járható volt (voltak nehezebb szakaszok, ahol a kitaposott utat betemette a 40-50 cm-es hó), egészen a Szár-hegy aljáig. Ott a kék jelzésen senki sem indult tovább, a kitaposott ösvény az erdészeti útra tért le. 600 m volt még a csúcsig.
Kicsit elbizonytalanodtam, de nem adtam föl. Térdig érõ hóban próbáltam feljutni a kerítésbe kapaszkodva. Sokáig tartott.
A csúcs alatt néztem ki egy alkalmas fát és állítottam föl az antennát. 40 m-en, aztán 2 m-en rádióztam. Köszönet a csúcs-csúcs qso-ért Zsoltnak (HG4UK), aki éppen antenna próbát tartott Dobogókõn.


Egy óra rádiózás után indultam vissza Kékestetõre, ahol már csak néhány 2 m-es összeköttetésre maradt erõm. Kimerítõ, de érdekes és szép kirándulás volt. Lehet, legközelebb inkább megvárom majd az olvadást, ha újra visszatérek ide.


Utolsó módosítás: 2010-02-16 19:59

(1 megtekintés)