Grenoble II - Les 4 Seigneurs és Fort de Montavie

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2010-02-22
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ

Délután a városban volt dolgom, gondoltam elõtte egy aktiválás még belefér. Végül az egy tervezett nem úgy sikerült, ahogy terveztem, de kárpótlásul sikerült még egy csúcsot beiktatnom.
A környékbeli hegycsúcsoknak az a jellegzetességük, hogy rengetegen van egy kisebb-nagyobb erõd. A napóleoni idõket lezáró Bécsi Kongresszus a szomszédos Savoyát a szárd-piemonti királysághoz csatolta (vissza). Ezzel ez a vidék határvidékké vált és a védelme érdekében komoly erõdépítésbe fogtak. A meglévõket (mint a grenobe-i Bastille) átépítették és újakat is emeltek. Amire a század derekára végeztek a munkával, addigra (1860-ban) ismét Franciaországhoz került Savoya északi része, a mai francia Savoie megye. Az erõdök ezzel el is vesztették a jelentõségüket, mielõtt még használhatták volna õket. Még egy második erõdépítési hullám volt 1870 után, de akkor sem került sor az erõdök tényleges harcokban való használatára.


Az elsõ célpont a Les 4 Seigneurs hegye (F/AB-520), a hivatalos lista szerint La Rochette. Sajnos késõn indultam és ráadásul az odavezetõ út utolsó kilométere nem volt a hótól járható.
Azért nem volt minden veszve, nekivágtam gyalog. Már közel a cél.
Errefelé.
Az erõd bejárata. Bemenni nem lehet. Annó 700 katona volt a helyõrség.
Jobboldali kapuoszlop.
Baloldai kapuoszlop.
Az erdõ lassan visszafoglalja.
A erõd kapuja elõtt allítottam fel az állomást. Nem voltak magas fák, meg sok idõm sem. Végül 20 percet rádióztam és 13 QSO sikerült, közte egy magyarral (tnx HA3OD).
Kilátás csak nyugat felé volt a Vercors tömbjére.
Lefelé menet azért a Chamechaude (F/AB-336) is elõbukkant.
Már ment le a Nap, de még javában világos volt, amikor végeztem a városban. Irány tehát Montavie erõdje (F/AB-558). Másodszori nekifutásra sikerült is eltalálnom az ide vezetõ utcát.
Nem csak zsákutca, de a belépés is tilos, sõt veszélyes is. Ez már az utca elején is ki volt írva. Azért nem adtam fel, de innen már inkább gyalog mentem tovább.
Az erõdig nem is mentem el, tõle kb. 100 méterre közel azonos magasságban települtem az erdõben.
Már erõsen szürkült, a logolás csak lámpafénynél (telefon) ment. Itt sem maradtam sokat, mert tényleg tök sötét lett. Így is került két magyar a logba (tnx HA7UL, HA7UG).
Így látszottak a város fényei, tíz másodperces expozícióval.
Még egy kép a városból másnap: a ház teteje melett a baloldali, látszólag alacsonyabb csúcs az F/AB-520.


Sajnos nem tudtam sokat maradni egyik helyen sem, de így is nagy élmény volt. Folyt. köv.


Utolsó módosítás: 2010-03-02 20:38