Nyerges-hegy és Berseg

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-03-03
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-015 - Nyerges-hegy (Pilis, 558 m ASL); QRA: JN97MR62, 2 pont, HAFF-004
  KM-017 - Berseg (Pilis, 549 m ASL); QRA: JN97MR44, 2 pont, HAFF-004


Szentendrétõl északra van két csúcs egymástól 1.1 km távolságra - légvonalban. Már régóta készülõdtem rá, de eddig csak nem jött el a megfelelõ alkalom. Kapóra jött a jó idõ, valamint, hogy Laci (HA5MA) és Viktor (HA5LV) erre a napra tervezték a dobogókõi aktiválást.


Pista (HA5TI) és Ottó (HA5OT) tavaly augusztusi beszámolója alapján terveztem felmenni a Nyergesre. Én is Szentendre Pismány városrészétõl indultam a sárga (vonal) jelzésen. Egy helyen az utat le akartam rövidíteni, amelynek az lett a következménye, hogy az erdészeti utat követve letértem a sárga jelzésrõl és potyára másztam meg egy másik 500m körüli dombot.
Így a Nyergesre DK-i irányból mentem fel és arra tértem is vissza. (Fölöslegesen megtéve több kilométert, hi.)
Szerencsére nem volt sok hó - nem úgy mint Dobogókõn - csak a nyergen maradt meg kisebb nagyobb foltokban.
Az aktiválás elég nehezen indult. "Telefonos segítséget" kértem (TNX: Viktor az SMS spotot), majd ezt követõen jó kis pile-up jött össze. Fenn is maradtam a hegyen, amíg csak volt ellenállomás 40m-en. (Szumma 59 qso, 3 s2s, 6 HA)
Útban a Berseg felé egy ilyen fa állta az utamat. Leérve a hegyrõl egy szarvaspár szaladt át elõttem egy tisztáson. (Mire a fényképezõt elõvettem, már csak egy kis pont látszott belõlük.)
A két hegyet az "Álló rét" köti össze. (Balra a hátam mögött a Nyerges, elõttem a Berseg.) Jóidõben, hétvégéken biztosan sokan látogatnak ki erre a területre.
Szépen el is van látva turista-jelzéssel.
Zoli (HA5CQZ, 2007) által írt villanypásztorral ellátott vadkerítésbe és is belebotlottam. A sarkán volt egy létra is az átjutás megkönnyítésére, de ezt a lehetõséget nem próbáltam ki. (Szerencsére. Nem kell bemenni az elzárt területre.) Megkerülve, kicsit meredeken de el lehet érni a csúcsot. (Itt még kevesebb kõ maradt, mint a Nyergesen, hi.)
Település után itt pillanatok alatt nagy pile-up lett 40m-en. De sajnos nem számoltam az elõzõ helyi hosszú aktiválással és 12 qso után az adó leállt, mûködéséhez már kevés volt az akkufesz, hi. Viszont sikerült két HA qso-t csinálni 2 m-en a VX-2-vel.


A két vulkáni csúcs csak az 500m-es hegyek közé tartozik, de azért rendesen megizzasztott. Arról nem is beszélve, hogy visszafele szintén meg kellett mászni a Nyerges-hegyet, hogy visszatérjek Pismányra, a kiindulási helyre.


Utolsó módosítás: 2010-03-04 22:49

(38 megtekintés)