Télutó a Mátrában

ha2vr, HA2VR - 2010-03-02
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-009 - Óvár (Pásztó, 753 m ASL); QRA: JN97VW70, 6 pont, HAFF-031
  EM-078 - Ágasvár (Mátraszenistván, 789 m ASL); QRA: JN97VW92, 6 pont, HAFF-031


Kivárva a jobb idõt a Mátrába látogattam. Az elõzõ, havas kirándulások megfontolásra késztettek, és a combig érõ hó várakozó pályára állította a magaslatok meghódítását.


A Békás tó mellõl indultam, a falu utolsó utcájában a zöld kör jelzésen. Itt a hónak már alig volt híre, az elõzõ napok olvadása könnyûvé varázsolta a haladást.
A jelzett útról a sáncra tértem át, amelyen a kitaposott ösvényen folytattam az utam.
Néhány helyen maradt csak meg foltokban a hó.
A csúcskõ mellé települtem (kilátás innen nincs) és építettem fel az állomást. 40 m-en nagy pile up keletkezett. 2 m-en viszont egy állomás sem akadt horogra, igaz, itt a kitartásom sem volt túl nagy.
A sánc másik oldalán ereszkedtem le a zöld kör jelzésre, majd onnan a Z-n bandukoltam az ágasvári túrista házig. A csúcsra felmászva (elég meredek az ösvény) ismét 40 m-en rádióztam. A kép a csúcs melletti oromról készült.


Visszafelé jövet egy meleg teára megálltam a túrista házban, ahol a hátizsákom és a pecabotom alapján azonnal rádióamatõrként üdvözöltek. A felújított túristaház április 1-tõl nyit ki, addig csak próbaüzemet tartanak. Visszafelé a Csörgõ-patak mellett sétálva pihentem ki a nagy szintkülönbségeket. Egy nap alatt kényelmesen megjárható ez a két hegy.


Utolsó módosítás: 2010-03-06 21:03

(1 megtekintés)