Börzsönyi túra

Feri, HA7UL - 2010-03-10
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA7UL


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-009 - Nagy-Sas-hegy (Nagyirtáspuszta, 608 m ASL); QRA: JN97KV75, 4 pont, HAFF-004
  KM-033 - Csák-hegy (Márianosztra, 378 m ASL); QRA: JN97KU35, 1 pont


A Nagy-Sas-hegy egyike a régen tervezett, de mindig elnapolt túrák közül. Ez esetben kifejezetten ez volt a cél. Reméltem marad még idõ a Csák-hegyre is. Épp hogy belefért végül.


Elõzõ leírásokból már jól ismertem az útvonalakat, ezért könnyû volt a választás. 2 Km re Nagyirtáspustától, ahol Z jelzés a csúcs irányába indul, hagytam az autót.
A Z, majd a Z3 jelzésen hódítottam meg a csúcsot.
Az utolsó 80-100 méter az igazán mászni való rész. Itt, mivel csonttá volt fagyva minden, aránylag hamar sikerült feljutni.
A csúcsot jelzõ oszloptól nem messze települtem. Itt láttam csak némi esélyt a dipol kihúzására. Ha nem is optimálisan, de sikerült. Kettõ és fél órát töltöttem fenn. A hideg szélben elgémberedtem és átfagytam. A nap szépen melegítette azon részeket amit ért, de az árnyékban maradt a fagy.
Bontás után irány Márianosztra. Toronyiránt mentem, nem az úton. Igen vadregényes a táj. A bányamûvelés még veszélyessé is teszi néhol.
E mögé a bokor mögé bújva, fekve aktiváltam. Nagyon erõs volt a szél!
Szép kilátás a településre.
Mire végeztem az aktiválással, már durván felhõsödött. Szinte csak kelet felé volt tiszta az ég. Gyorsan otthagytam a csúcsot és indultam haza.


Jó választás volt a Szerdai nap. Nem találkoztam turistával. Az idõjárás nem nehezítette túlságosan az aktiválásokat. Köszönet a spotokért és az aktivitásért mindenkinek.


Utolsó módosítás: 2010-03-11 08:14

(4 megtekintés)