HA5SOTA a Kékesen

Gruber Zsolt, HG4UK† - 2010-03-06
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG4UK†, HA5TI, HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-001 - Kékes (Mátra, 1011 m ASL); QRA: KN07AU19, 10 pont, HAFF-031


Február utolsó hétvégéjén a Kékesen jártam a szûk családdal. Van, aki sielni készült, van aki rádiózni. Botállítgatás közben szóba elegyedtem a síakadémia egyik prominensével, akirõl kiderült, hogy gyerek korában morzézni tanult az iskolában. Néhány mondat után fel is ajánlotta, hogy akár a síkölcsönzõ épületébõl is lehetne rádiózni. Rá néhány napra -rövid egyeztetés után- össze is állt a csapat.


A tervek szerint, idõben érkeztünk a tetthelyre. Az idõ kegyes volt hozzánk, ugyanis sütött is a nap, de nem is volt nagyon hideg, így viszonylag kevesen sielek, mi meg csak picit fáztunk.
Rövid terepszemle és egyeztetés után neki álltunk kipakolni, azaz bepakolni a kölcsönzõ melegedõjébe.
Az antenna telepítés nem ment zavartalanul. Pista és Zoli a 40m-re való delta loopot az épület elõtti térségbe állította fel. Pista 12m-es spiderbeam botja volt az árbóc, aminek a magasságára nem voltak felkészítve a környezõ fák, így sajnos az antenna végei hozzá értek a csupasz, ám elég nedves ágakhoz. Ez azt jelentette, hogy nem ott rezget a loop, ahol kellett volna. Tunert nem vittünk, mert bíztunk a technikában én meg otthon felejtettem 8-)
Bontás, majd odébb tolás után sikerült úgy kifeszteni a huzalokat, hogy azok nem értek semmihez. És lám, a sajtáfrekvencia is kedvezõbben alakult. De mindez idõbe telt.
Hogy valahogy meg tudjunk már szólalni, elkezdtem összerakni Pista yagiját és felvarázsolni a jóöreg kínai pecabotra. Viszont mivel összesen kb. 6m koax maradt, az épület közvetlen közelébe lehetett csak állítani.
Végülis komoly csúszás után tudott csak felhangzani a CQ DE HA5SOTA hívás. Az épület egyik beugróját vettük birtokba elöször. Mivel a hely nem volt túl nagy, a rövidebb hullámhosszú állomást telepítettük oda 8-)
Szerencsére -legalábbis az állomások száma alapján- nem mondtatok le rólunk, így gyorsan telt a log.
Viszont a riportok nem voltak túl jók, ami kevés meglepetést okozott a yagi vizszintes állását figyelembevéve.
Hogy javítsunk a helyzeten megpróbáltuk a polarizációt megváltoztatni. De a 6m kábel igen leszûkítette a mozgásteret. Egy picit azért vertikálisabbra tudtuk dönteni. Nehezítette a dolgunkat, hogy horizontálisan csak kb. 30 fokos szögben volt értelme az antennát forgatni, mert -valószínûleg az adótorony kilowattjai miatt- ennél nagyobb elmozdítás esetén komoly zaj kezdte elnyomni az állomásokat.
Idõközben Pista is beüzemelte a 40m-t, így -mivel FM-ben új állomás már nem jelentkezett- az akkut áttettük az RH állomáshoz, hogy onnan is dübörögjön végre a SOTA hívás.
Pista komoly technikát vetett be. Kihasználva a lehetõségeket, közvetlen a laptopjába írta a logot.
Azért érezhetõ volt a 100W kimenõ teljesítmény. Folyamatosan jöttek az állomások. A kis elkey csak úgy izzott.
Miután a QSO/perc sebesség el kezdett látványosan csökkenni, Pista QRT-zet és átadta a helyet Zolinak, aki SSB-n folytatta a QSO gyártást.
Míg Zoli CQ-zott, mi némi étket vettünk magunkhoz. A kis szünet jól is jött. Mikor elfogytak a SOTA-vadász állomások SSB-n, átkapcsoltuk a rendszert 220V-ra, elkezdõdhetett a WFF aktiválás 40m-en.
Zolival addig kényelmesen berendezkedtünk a VHF versenyre, így gyakorlatilag a starttól be is tudtunk kapcsolódni. Sajnos az antenna forgathatóságának híánya kicsit visszavetett minket, de azért így is volt mit írni a logba.
Délután fél 5-ig dübörgött a HA5SOTA. Lelkesedésünk nem lankadt.
Mivel a kölcsönzõ már éppen zárni készült, így szépen áttelepültünk a fák alá akkumulátoros üzemre, ahol elõször Pista...
majd Zoli saját hívójellel is aktiválta az HA/EM–001 csúcsot.


Nagyon jó kis buli sikeredett. Ígyekszünk ismételni majd valahol. Márcsak azért is, mert május elején lesz 5 éves a SOTA Magyarországon, így bizonyára ez a kitelepülés pusztán csak az elsõ volt a jubileumi események sorában...


Utolsó módosítás: 2010-03-15 21:49

(12 megtekintés)