Pilisi csúcsok

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-03-17
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-011 - Szent László-hegy (Pilis, 590 m ASL); QRA: JN97MR16, 2 pont, HAFF-004
  KM-013 - Öreg Pap-hegy (Pilisszentlászló, 567 m ASL); QRA: JN97LR68, 2 pont, HAFF-004


Az elõzõ utam során elhagytam a koaxból készített URH antennámat, így az elsõ kedvezõ alkalommal (jó idõben) úgy gondoltam visszatérek még egy-két csúcs erejéig a térségbe. Eredetileg a Szent László-hegyet és az Urak Asztalát terveztem be erre a napra, de valami technikai malõr folytán az Öreg Pap-hegy koordinátáit tápláltam be a GPS-be.


Tavaszi idõre számoltam, így kissé meglepett, hogy a hóhatár olyan 450-500 m-en volt. De legalább a reggeli fagy, majd a hó miatt nem kellett a sarat taposnom.
Az Öreg Pap-hegyre vezetõ út nagy részét kellemes erdei - a kezdetektõl eltekintve nem turista - utakon tettem meg. Az elõzõ pilisi túrán már megtanultam, hogy ha látok is létrát a villanypásztorral elkerített területre, nem mászok át rajta, a csúcs úgysem lesz a bekerített részen. Ez most is bevált. És a feszültség sem rázogatott.
A csúcskõ mellett felállított qth-mon - kissé kényelmetlen pozicióban - a szokásos / átlagos terjedés /aktiválás volt 40m-en. Fél óra alatt 34 qso, benne 6 HA és egy svájci S2S, összesen 13 dxcc (EU).
Útban lefele ezzel a lyukas fával, alatta a faforgáccsal találkoztam. Bár kíváncsi voltam a "tulajdonosra", de nem kíséreltem meg a bent lakóval közelebbi ismeretségbe kerülni.
A Pap-rétrõl Szent László-hegyre felvezetõ úton csak az én nyomom látszott a - nem friss - hóban. (Sokan nem jártak errefelé az utóbbi héten.)
A csúcskövön rendeztem be a qth-mat. Állva ugyan, de az elõzõvel összehasonlítva sokkal kényelmesebben tudtam rádiózni.
Nem tudom, hogy a viszonylag széles útnak, vagy az érintetlen 15-20 cm-es hónak köszönhetõen, de a délutáni aktiválás sokkal sikeresebb volt mint általában szokott lenni. 40 perc alatt 49 qso jött össze 40 m-en. A többi eredmény kísértetiesen hasonlított az öreg pap-hegyi aktiváláshoz: 6 HA, 1 S2S, 13 dxcc. Mindkét helyrõl próbálkoztam 2 m-en, de a gumiantennával még annyi sikerem sem volt, mint az elhagyott "koaxos vertikállal".


Útban visszafelé felmentem még egy hegyre. Megpróbáltam az elhagyott antennámat megkeresni, de a helyenként 20 cm-es hó miatt nem sok esély volt a megtalálásra. A Pap-rétrõl az út a Skanzenig térkép szerint 4, max. 5 km, kocogókat megkérdezve mintegy fél óra - ehelyett kemény két és fél órát gyalogoltam és még a Skanzentõl is volt 5 km a HÉV állomásig. Km-ben nem volt hiány. Reggel 7-kor indultam otthonról tömegközlekedve és - a 2,5 csúcs meghódítása után - este 8 után érkeztem haza. Nesze neked "piknikrádió"!


Utolsó módosítás: 2010-03-18 23:32

(11 megtekintés)