Irány a Vértes

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-03-30
Ajánlott turistatérkép: 20. Vértes térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-014 - Nagy-Csákány (Vértes, 487 m ASL); QRA: JN97FM50, 1 pont


Hétfõn, amikor még Nagymaros fölött a Szent Mihály hegyen voltam, nem gondoltam volna, hogy másnap is felkerekedek egy újabb csúcsot. Egyrészt sürgetett az idõ, március 31-én lejár(t) a vasúti kedvezményem és nem akartam benn hagyni 90%-ot, másrészt szerdára, amikor szabad lettem volna, a meteorológia rossz idõt jósolt. (Be is jött.) Így délután 2 órakor nekivágtam Szárligetnek.


Nincs képMivel vonattal mentem, így 20-25 perccel többet kellett sétálnom a két csíkos turistaúton, hogy elérjem az 1-es út menti parkolót és a Birkacsárdát. Ez utóbbi helyen komplett Vértes turistatérkép volt, a faluban pedig két helyen is Tatabánya kistérség térképe volt az út mellett kihelyezve. Szépen mutatták is a Nagy Csákány-hegyet.
A Csákányos pusztát elhagyva letértem egy huzalsorompóval lezárt erdei útra és két domb között - tökéletes szélcsendben - viszonylag egyenletes emelkedés mellett mintegy órai gyaloglás után feljutottam a hegyre. Ott a fennsíkon aztán a GPS-szel behatároltam a legmagasabb pontot. (Nekem - kissé eltérõen HA7UL-tõl - két kerítéssel elzárt terület közé jött ki.) Nincs kép
Nincs képKorábbi tapasztalataimtól eltérõen, kellemesen érintett a Vértes ezen része, viszonylag ritkábban nõtt fák és a szúrós (vadszeder) bozót hiánya.
Szokás szerint 2 fa közé kihúztam a dipólt 40 m-re és röpke fél óra alatt összekalapáltam 36 qso-t. Köztük egy S2S és egy magyar - HA3FZ - TNX!. A 12 európai dxcc zöme a "szokásos" SOTA chaserek (aktivátorok) voltak. Nincs kép
Nincs képKipróbáltam a J-polet 2m-en. Egyetlen qso jött össze, pedig már késõ délután volt. Az is hatalmas "dx" a szomszéd qth-négyszögbõl, Pista, HA2ECW/P Tatabányáról. TNX! Nagyon úgy látszik, hogy hétköznap nem érdemes 2m-rel foglalkozni!


SRI, hogy képeket nem mellékeltem, de a mobilom lemerült és csak a "kamera készenlétben" helyzetig jutott el. Egyetlen fényképet sem tudtam csinálni. Visszafelé egy "életmentõ" fröccs után felszálltam a vonatra és 9 óra (este) elõtt már otthon is voltam.


Utolsó módosítás: 2010-04-01 17:21

(9 megtekintés)