Intenzív hétvége a Dunántúlun

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-04-04
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-017 - Bezerédi-hegy (Zalaszentgrót, 331 m ASL); QRA: JN86MV46, 1 pont
  DD-018 - Kastély-domb (Kéthely, 257 m ASL); QRA: JN86QP12, 1 pont


Az elõzõ nap délutáni aktiválás sajnos nem jött össze, így óvatosságból csak két csúcsot terveztem, be, köztük az elsõt, a Bezerédi-hegyet, amelyet még eddig senki sem kereste fel. Pedig, így utólag kiderült - egy kisebb résztõl eltekintve - nem is olyan nehéz és a fennsíkról - ha nem is a csúcskõ mellõl - egész jó a kilátás.


A kocsit Zalakoppány déli részén raktuk le, ott ahol elsõre észrevettem a Z- jelzést. Utólag kiderült, nem itt kellett volna lerakni, hanem a központtól keletre. Így megspórolhattam volna vagy 1.5 km-es sétát. (Ugyanis ez a Z- jelzés másik vége volt. Háttérben a Bezerédi-hegy hosszú, lankás vonulata.)
Az út nagy része ilyen murvás volt, bár a Z- jelzés sokszor "hiányzott" v csak "kimaradt" néhány 100 méteren.
Felérve a tetõre egy kb. 600m hosszú, 20-30m széles fennsík fogadott, amelyet - kisebb-nagyobb tisztások mellett ligetes erdõ borított. Ezen a távolságon a szintkülönbség nem volt több 4-5 m-nél.
A tetõt szeretik a vaddisznók is, jókora "sárgödröket dagasztottak".
Az egyik tisztás viszont tele volt - még virágzás elõtti - medvehagymával.
Az 1963-as évjáratú csúcskõ még viszonylag egyben van. Sõt 3 oldalára valamikor fel is volt festve a Z- jelzés, tehát a turista út átvezet a csúcson.
A dipólt két fa közé kihúztam. Itt volt "támasztó fa" is a pecabot számára. Bár eléggé meg kellett döntenem, mert a szél háromszor is átfújta a másik oldalra. (Jó nagyot puffanva ért földet. Más baja nem lett.)
A szokásos aktiválás, a szokásos pozícióban, a zömében szokásos SOTA partnerekkel 40 m-en. 24 perc alatt összesen 32 qso, közte 1 S2S és egy magyar állomás (Pista, HA5TI, TNX.) A 2 m-en is csak egy legény, pontosabban leány volt talpon a Gerecse-tetõn (Andi, HA5KDR, TNX! De zaj mentes 59 volt mindkét oldalon a vétel FM-ben.)
A csúcskõnél lévõ fennsíkról csak ÉK-re volt kilátás. A távolban lévõ hegy esetleg a sümegi lenne???
A fennsík másik végétõl kicsit lejjebb viszont kb. 300 fokban volt kilátás.
Ugyanonnan a másik oldal...
Lejõve a hegyrõl megebédeltünk Kehidakustyánban, majd irány hazafele. De az autópályára hajtás elõtt felkerestük a Király dombot Kéthely mellett. A csúcs beszámozása, és Zoli, HA3HK elsõ aktiválása után alig több mint két héttel.
A "meteorológiai kõ" nekem is megtetszett. (Remélem olvasható a felírata.)
Innen bõ 3 km az út. Érdekes, Zoli leírását és képeit követve, én már sehol sem találkoztam hóval. (Ha legközelebb megy valaki már biztosan szép zöld erdõvel találkozik.) Próbáltam volna rövidíteni a távot és az erdõn keresztül vezetõ utakon lecsapni a sarkokat, de nem sok eredménnyel. Hacsak az nem veszem annak, hogy egy kb. 10 szarvasból álló csordát megriasztottam és "kizavartam az erdõbõl".
Nm tudom, hogy csak a vasárnap késõ délutáni idõszaknak volt-e köszönhetõ, de a pile-up 40 m-en kerek 1 óra hosszat tartott. Összesen 72 QSO-t naplóztam. Ennyit még soha egyik aktiválásom során sem. Egy S2S és 4 HA állomás került a logba. Viszont 2 m-en csak a 145.400 MHz frekvencián tudtam két keszthelyi OM-mel összejönni. (TNX: Gyuri, HA1DVZ és Csaba, HA1ZY.)


Bár erre a hétvégére és körzetre eredetileg több aktiválást terveztem, de az egyéb programok miatt így is sikeresnek könyvelhetem el. Sajnos több csúcs ott maradt a térségben, majd valamikor ismét vissza kell térnem legalább ugyanennyi idõre.


Utolsó módosítás: 2010-04-07 17:32

(20 megtekintés)