SOTA nap a Bölcsõ-hegyen

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-05-01
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-012 - Bölcső-hegy (Lajosforrás, 587 m ASL); QRA: JN97LQ75, 2 pont, HAFF-004


Mindig is csábító volt ez a viszonylag (fõvároshoz) közeli csúcs az aktiválásra, amelynek ideje éppen most jött el a nemzetközi SOTA napon, illetve a magyar mozgalom 5-éves évfordulója kapcsán. Kicsit tartottam a csúcstól a hétvégi / ünnepi nagy forgalom miatt, de végül is nem volt vészes. A tömeg jelentõs része csak a Lajos-forrásig zarándokolt.


A héten Borsodban csak egyedül lófráltam, most viszont "felügyelet mellett", ugyanis a párom is úgy gondolta ráfér egy kis kimozdulás a panelból. (Itt éppen a palackját töltötte fel forrásvízzel.)
A forrás fölött lévõ zöld háromszög úton mentünk felfelé. Késõbb kiderült balra menve - ugyan kb. kétszer hosszabb lett volna a távolság - de kevésbé lett volna megerõltetõ a felfelé caplatás. Így viszont - köszönve a természet gyors kizöldülésének - ilyen kis hangulatos ösvényen mentünk.
Az út kb. felénél volt egy kilátópont.
A csúcson viszont nem volt kilátás, sõt hely sem sok a településhez. A dipol antenna egyik végét tudtam csak rögzíteni, a másik végét egyszerûen feldobtam egy fa tetejére. Kicsit furcsán, de megállt a pecabot.
Nem tudom, hogy a SOTA-napnak volt-e köszönhetõ, vagy csak úgy általában jó volt a terjedés, de a délutáni órák ellenére fél óra alatt 38 qso-t kalapáltam össze 40 m-en. Sajna csak 3 HA hívójel került a logba, SOTA állomás egy sem. (TNX!)
A 2 m aktiválása viszont kellemes meglepetéssel járt: egy óra alatt 18 FM qso-t sikerült összehozni, köztük 4 S2S-t. (Ez utóbbi szépséghibája, hogy közülük hárman voltak a Bejtemetésen, hi. Azért köszönöm a qso-kat.)


Az FM aktiválás után kipróbáltam a 4-elemes szétszerelhetõ / összerakható yagi antennámat. Belehallgattam az éppen folyó URH versenybe és nagy kedvem lett volna beszállni. A környezõ országok állomásain kívül egész jól voltak vehetõk pl. a lengyelek, németek. Sajna erre nem került sor. A családi béke érdekében inkább bontottam és visszatértünk a "nagyfaluba", hi. Késõbb, egy URH verseny céljából lehet hogy majd valamikor visszatérek. (Bár ott fent a körülmények eléggé puritánok egy hosszabb versenyzésre, hi.)


Utolsó módosítás: 2010-05-02 22:44