Hétvége a Cserhát dombjain

Krüpl Zsolt, HG2ECZ - 2006-04-30
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG2ECZ, HG8LHS


Érintett SOTA csúcsok:
  - (, m ASL); QRA: , pont, HAFF-
  EM-062 - Dél-hegy (Alsópetény, 446 m ASL); QRA: JN97PV13, 1 pont


Az április végére esõ hosszú hétvégére a rádiós baráti körünk egy komolyabb közös kiruccanást tervezett.


Hosszas keresgélés után Bánkon találtunk megfelelõ szállást. Bánk egy kis, idegenforgalomra építõ falu a Börzsöny lábától 10 km-re keletre.
A falunak van egy szép tava, benne sok hallal és békés, fotózást jól tûrõ vadmadarakkal.
Mellette egy kisebb domb, ahova felmenve nyílott ezen szép kilátás. Sajnos gyalográdiós szempontból alacsony - bár észak felé már jó lehet.
Elsõ túra gyanánt a vidék névadó csúcsát céloztuk meg. Ehhet vonattal átmentünk Romhányba.
A kép Kétbodonyt elhagyva készült. Valamikor híd volt itt, ma már csak a tartógerendák maradtak. Mindenesetre jobb volt rajta átmenni, mint árkot mászni.
Az utunk Romhány vasútállomásától végig az Országos Kéktúra mentén vitt, a jelzések rendesen karban voltak tartva. A táj szép volt és csak enyhén emelkedõ jellegû.
Felértünk a Cser-hát csúcsra. Ezen a térkép szerint egy torony áll(t). Meg is láttunk egy rácsos árbóc az alsó felét. Így kilátás terén kis csalódást okozott ez a csúcs.
Vasárnapra a Dél-Hegy lett betervezve. Sajnos úgy néz ki, egy picit megviccelt minket a térkép, de GPS segítségével korrigáltunk.
Silvius CB sávon próbálkozott 6 W-os kézi berendezésével.
Mi pedig 2 méteren jelentkeztünk be FM és SSB sávon egyaránt. Ezer köszönet HG8LHS-nek, aki a csúcskõ tetején állva nagyon jó antennaforgató szerepét vállalta fel.
És természetesen a szálláshelyünkön az esti bográcsozás sem maradhatott el.


A Cser-hát (KM-074) csúcsban egy picit csalódtam, azonban összességében nagyon jól sikerült hétvége volt ez. Aki nyugis családi hétvégét szeretne egy-egy lazább gyalográdiós túrával egybekötve, annak ajánlható ez a laza útvonal illetve Bánk települése is.


Utolsó módosítás: 2006-05-02 01:42

(39 megtekintés)