Ismét a Bakonyban

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-05-24
Ajánlott turistatérkép: 3. Bakony Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-047 - Tunyok-hegy (Eplény, 504 m ASL); QRA: JN87XF54, 2 pont


Az idén elõször tértem vissza a Bakonyba. Ezzel a túrával is rendesen csökkentettem a be nem járt csúcsok számát. Ez a 3-napos kirándulás alatt 4 csúcsot jártam be, úgy, hogy sikerült a kellemeset összekötni a hasznossal. (Lovagoltam a pécselyi-medencében: csodálatos kilátással a Balatonra, a Tihanyi-félszigetre "madártávlatból.)


Tavaly erdõn-hegyen át nem sikerült a Tunyok-hegyre felmenni, ezért most óvatosabban terveztem meg az utat. Most is az eplényi síközpont parkolójában hagytuk a kocsit, de a lezárt aszfaltúton mentünk addig, ameddig lehetett. Sajnos az elõzõ heti viharos idõjárás megtette a hatását. Az egyik sífelvonó drótkötél-pályára számos fenyõ rároskadt.
Más helyen sem volt jobb a helyzet, volt ahol egész - 15-20 m-es - sávban végig kidõltek a fák.
Jó félórai gyaloglás után, amikor a GPS is úgy mutatta, elhagytuk az aszfaltutat és irány az erdõ, egy erdészeti úton. Már megvolt az 1-órás "séta", amikor egy tisztáson megtaláltam ezt a csúcskövet, amelyrõl rövid úton kiderült, hogy nem az "igazi" csúcsot jelöli.
Árkon-bokron keresztülmenve még vagy 10 perc után megtaláltuk a "valódi", tunyok-hegyi csúcskövet
Az antennát inv-V-alakban kihúzva, a pecabotot nekitámasztottam egy faágnak. És rajta!
Iszonyú pocsék volt a terjedés. Hatalmas légköri kisülések. A QRN beütések sokszor elérték az 59+20 dB szintet. Nem is akartak jönni az állomások, ezért feltekertem a pwr-t 25 W-ra. Így egy fél óra alatt nagy nehezen összejött 25 qso 40 m-en, köztük öt HA állomás. TNX!
A 3-napos aktiválás tapasztalata: '0', azaz nulla összeköttetés 2m-en! Nincs értelme. Pedig a hétfõ ünnepnap volt és viszonylag késõn, kora este próbálkoztam az FM-mel. Se .425-ön se .525-ön nem volt senki rádióközelben. (Errõl jut eszembe: nem ellenõriztem le, hogy volt-e valami jó mûsor a tv-ben, hi!)


Elég késõn fejeztem be a munkát. Este 1/2 8-felé indultunk le a fiammal, egész besötétedett mire leértünk az autóhoz. Lefelé is tovább tartott az út, mint 60 perc, hi. De legalább ez a csúcs is ki lett pipálva.


Utolsó módosítás: 2010-05-30 16:27

(4 megtekintés)