Rádiómérés a Nagy-Kopaszon

Krüpl Zsolt, HG2ECZ - 2010-05-30
Ajánlott turistatérkép: 6. Budai-hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG2ECZ, HG5OMD, HG8LHS


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-014 - Nagy-Kopasz (Nagykovácsi, 559 m ASL); QRA: JN97KN32, 2 pont, HAFF-015


Sok-sok éve rádiózom a hegyekrõl - bár utóbbi idõkben családi elfoglaltságaim során ritkábban. Azonban megfigyeltem, hogy 2 méter esetén túl sok néha az 5 Watt. Pontosabban bõven van tartalék az összeköttetésben. Hogy mennyi, errõl szerettem volna információt szerezni.


A templom körüli útfelújítások következtében véletlenül az eredetileg tervezett Kossuth Lajos utca helyett a Tompa Mihály utca végén sikerült letenni a személygépkocsit. A zöld jelzés a nyíl mentén fut, azonban sajnos jelenleg csak a Mária út jelzése látható. Azonban a piros háromszögig közös a szakaszuk. Szép kényelmesen fel lehet érni bõ órás kellemes sétával.
És ami a lényeg: az osztó. Ez maximum 2 watt meghajtó teljesítményt bír el tartósan. Az osztása pedig 5 dB-les lépésenként változtatható 75 dB osztásarányig. Méréseim szerint így 2512-es méretû SMD ellenállásokkal légszerelt módon 70 centin is jól használható. Érdekes mérési eredmények jöttek ki. Volt ahol a 75 dB csillapítás is kevésnek bizonyult. HG4UK Zsolt példája volt a leg szemléletesebb. A köztünk levõ 20 kilométer ellenére az 1 wattomat 70 dB-les csillapításon keresztül hallotta, majd 2 perc múlva már 50 dB csillapítás is soknak tûnt. Oka vélhetõleg a vihar készültével megváltozó légköri viszonyoknak volt köszönhetõ. HA4XC körsugárzójába préselt 50 wattját Székesfehérvárról 60 dB-les csillapítás után is vettem. Azaz elvben egy 50 mikrowattos ugyanarra az antennára kötött adót is meghallottam volna Székesfehérvár - Nagy-Kopasz között.


Másfél órás QSO-zás után csapatunk a menekülés mellett döntött. Jött felénk a vihar. Szerencsére már a kocsiban ültünk és Nagykovácsi fõutcáján gurultunk, amikor utolért az esõ. A redukált teljesítménnyel való mérések izgalmas eredményeket hoztak. Így számomra még kis távolságok esetén is érdekes játék ígéretét jelenti mostantól a WSPR-hez hasonló, ám adott esetben annál is kisebb teljesítményekkel történõ megfigyelések.
Köszönet a kísérletben részt vevõ ellenállomásoknak: HA1VX, HA4BF/P, HG4UK, HA4XC, HA5AZC, HA5CW, HA5KDR op. Miki, HA5NVG, HA5TI, HA7ARN, HG7FHD, HA7SZA, HA7UL, HG0NPJ.


Utolsó módosítás: 2010-05-30 17:41

(22 megtekintés)