Agár-tetõ

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-05-26
Ajánlott turistatérkép: 3. Bakony Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-011 - Agár-tető (Sáska, 511 m ASL); QRA: JN86SX01, 2 pont


Erre a napra csak egy csúcsot terveztem be, egy kicsit több gyaloglással.


Az elõttem járó gyalográdiósok mind Sáska község irányából közelítették meg a hegyet gyakorlatilag jelölt turistaúton. Én nem akartam túl sokat autózni, ezért Taliándörögd falu szélérõl vágtam neki a távnak, ami kb. 6-7 km-re adódott. Eleinte erdészeti úton, majd többnyire árkon-bokron keresztül mentem felfelé. Több mint 2-órai - egyáltalán nem megerõltetõ - gyaloglás után értem fel a csúcsra. Mivel egy patak-völgyben mentem, igen sokszor felfelé menet is tömény vízben cuppogtam.
Mivel a csúcskõ környezete tele volt csalánnal, így vagy 50 m-rel arrébb állítottam fel az antennát és telepítettem a qth-t. Annak ellenére, hogy elõzõ napon beírtam magam a SOTA Watch-ba, nem igazán tülekedtek az állomások. A szokásostól eltérõen nem volt pile-up, hi.
Több mint fél órai folyamatos hívogatás mellett nagy nehezen összekalapáltam 27 qso-t 40m-en. (Ilyen még nem volt: NO HA hívójel! Lehet, hogy már nyár van és inkább a felsõbb sávokat kellene preferálni? Ennek viszont ellent mond, hogy mindhárom nap telepítettem egy dipólt vertikálisan 10 m-re, amelynek viszont CW-n sajnos nem volt semmi eredménye.)


Gyalográdiózásom során ez volt az elsõ olyan csúcs, ahol is a menet visszafelé jóval tovább tartott, mint a felfelé. De persze nem a lápon keresztül jöttem le. Találtam egy széles murvás - több helyen aszfaltos - utat, amely majdhogynem vízszintesen kerülgeti a dombokat. Érintettem több forrást is, de sajnos az út melletti Vendel-kút - a korábbi nagy esõzések ellenére is - elapadt. A kellemes táj és a széles út annyira megtetszett, hogy gondoltam majd visszatérek kerékpárral és bejárom / felmérem az egész utat. (Feltehetõen Hegyesdrõl indul.)


Utolsó módosítás: 2010-05-31 10:04

(44 megtekintés)