Badacsony

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-05-25
Ajánlott turistatérkép: 4. Balaton térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-019 - Badacsony (Badacsony, 437 m ASL); QRA: JN86RT92, 1 pont, HAFF-010
  KD-027 - Gulács (Nemesgulács, 393 m ASL); QRA: JN86ST08, 1 pont, HAFF-010


A kiindulási (telep)helyemtõl kicsit messzebb lévõ csúcsok kerültek sorra, mivel a közelebbiek már elfogytak, hi. Viszont mindkettõ csúcs a Balatonfelvidéki NP területén található, így számoltam a WFF-chaserek aktiválására is. (Ez kevésbé jött be, hi.)


A déli oldalról már többször is megmásztam a Badacsonyt, de az északiról még nem. Mivel a két csúcs légvonalban csak mintegy 3 km-re van egymástól, logikusnak tûnt ez a megközelítés, a kocsit - mintegy félúton - a nemesgulácsi út mellett hagyva. (A képen a gulácsi hegy a badacsonyi északi oldaláról.)
A kõkapu és a bazaltorgonák látvány mindenképpen megérte ezt a megközelítést. De a szúnyoginvázió, ami ott fogadott az kellemetlen volt. Nem gyõztem magam 10-percenként kenegetni szúnyogriasztóval. Érdekes volt, hogy a szúnyogok mintegy 300-350m-es magasságban megszûntek (létezni vagy csak támadni).
A toronyból a magasra nõtt fák takarása miatt a kilátás erõsen korlátozott, csak két irányba volt lehetséges. A 40m-es dipól egyik - sugárzó - végét a kilátóhoz rögzítettem. Így mint egy "lejt-dipól" került alkalmazásra. (Lehet, hogy ez volt a baj? Rosszabbul muzsikált mint az "inv-V" forma.)
Viszont - amit nem szoktam csinálni - a 2m-es J-polet is telepítettem az aktiválás elején. A VX-2 folyamatosan be volt kapcsolva (több mint 1 órán keresztül). Különbözõ idõkben adogattam le a hívásokat, de ennek ellenére sem volt egy mukkanás sem az FM sávban.) 40m-en rögtön indítottam kettõ S2S qso-val. Összesen 35 ök. jött össze, benne az egyedüli magyarként HA7UG, Laci. (TNX!)
A lefelé tartó út és a két hegy közötti távolság viszonylag gyorsan - minden nehézség nélkül - megvolt. A problémát a Gulácsra felvezetõ út jelentette. A helyiek szerint mindkét irányból fel lehet menni. A balra indulás rövidebb, de egy jó részen meredekebb. Ezt választottam. De visszafelé már nem, hi!
A nagy emelkedõket legyûrve kijutottam erre a kis ösvényre (a jobb irány), amely közvetlenül a csúcs alatt vezetett el.
A csúcson lévõ kis, keskeny tisztás lehetõvé tette a települést. Kilátás is csak erre, a nyugati részre volt.
Keserves kínok között összekalapáltam 20 qso-t, közöttük kettõ volt S2S, illetve HA állomás (TNX: HA5MA és HA0HW!) A vihart megelõzõen igen erõteljes légköri zavar volt. ÉNy-ra nézve nagyon ronda sötét fellegek látszottak, ezért gyorsan bontottam és lementem. (Szerencsére a vihar elkerülte az "útvonalamat". Csak a kocsiból tamasztaltam "intenzív" nyomait.)


Gulácsról lefelé jövet megtaláltam azt a K- turistautat is, amelyet tavaly kerestem, s helyette a másik irányban lévõ Õrsi-hegyre jutottam fel.


Utolsó módosítás: 2010-05-31 10:01

(9 megtekintés)