Esztergom két kis dombocskája

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2010-06-29
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-025 - Vaskapu (Esztergom, 404 m ASL); QRA: JN97JS28, 1 pont, HAFF-004
  KD-054 - Szamár-hegy (Esztergom, 307 m ASL); QRA: JN97JT54, 1 pont, HAFF-004


Már egy hónapja, hogy utoljára voltam SOTA-zni, és egy hirtelen ötlettõl vezérelve eldöntöttem, hogy becserkészem az Esztergom mellett lévõ két kisebb dombot. Gondoltam, hogy a nagy meleg nem biztos, hogy jól fog esni, de nem ez okozta a fõ gondot. Hanem az éjszakai zápor, ami elég kiadós volt itt a fõvárosban, de a tapasztalatok szerint a Dunakanyarban is. A korábbi esõk miatt az aljnövényzet, nem volt igazán "alj", elég nagyra nõtt. Szóval délelõtt csupa víz volt mindenem. Mindehhez még hozzájött a szúnyoginvázió.


A vasútállomástól jobbra indultam - elhagyva a Tesco-t - egyenesen neki a hegynek. Egy jó félórai séta után már majdnem fenn csatlakozott be az út a Vaskapu - aszfaltos - útba. Errõl a nagy vissza-kanyar elõtt kellet balra letérni a csúcs irányába. Árkon-bokron keresztül - Gyuszi, HA2VR leírása szerint - lehetett felérni a csúcsra. (Kilátás innen semmi.)
Csúcskövet sem találtam. Egy kis tisztáson telepítettem az antennát 40 m-re, s az árnyékba a qth-t. Itt aztán hemzsegtek a szúnyogok. A délelõtti idõszak miatt az aktiválás rendben lezajlott: 30 perc alatt összejött 38 qso, köztük 3 HA. Hazai viszonylathoz képest elég jó riportokkal. A 2m-en csak 2 qso-t tudtam összehozni, (HA2MY, HA5CDM). Azokat sem a SOTA frekvencián. TNX!
Ha már erre jártam, akkor megnéztem az aszfaltos út végét. A menedékháztól jó kilátás nyílt a Dunára, és
a városra, kiemelkedve a Bazilika hatalmas tömbje.
A kilátó környéke egész jól nézett ki. Kedvenc helye a gyalogos és a kerékpáros kirándulóknak. Innen keleti irányba mentem le, gondolván minél kevesebbet kellejen gyalogolni a Szamár-hegyre. A két csúcs közötti távolság légvonalban "csak" 3 km-volt.
Azonban teljesen le kellett menni a hegyrõl, a másikra pedig teljesen alulról kellett felmenni. (Még jó, hogy csak 307 m magas, hi.) Itt a kép elõterében lévõ sík terepet csak "Z" alakban lehetett legyûrni, ami rendesen megnövelte a megtett km-ek mennyiségét, hi. Ehhez még hozzájárult, hogy a lakott, üdülõ terület fölött részen - kb. fele magasság - semmilyen utat sem találtam. Zergeösvényeken kellett felmenni. Fenn, követ találtam rengeteget - összehordva is -, de csúcskövet azt nem.
Az antennám 40 m-re ugyanúgy É-D-i irányba volt kihúzva, mint a Vaskapu-hegyen, mégis vélhetõen a kora délutáni idõszak miatt alig tudtam összekalapálni 18 qso-t. HA5CW és HA7UG - csakúgy, mint délelõtt - viszont bekerült a log-ba. TNX!
A 2 m nem hozott eredményt, pedig többen jelezték, hogy "fülelni" fognak. Sajnos az elõzetes tervem sem sikerült. 28 Megán a dipólom a cw-sávra van beállítva, de a cw hívásokra nem jött senki. 28.500 MHz körül már elég rossz volt az SWR, de azért megeresztettem néhány SSB hívást - eredménytelenül. (A fele pwr visszajött, hi) 29.600 MHz-n FM-re pedig az antenna már teljes mértékben használhatatlan volt. (A furcsa csak az, hogy itthon egy másik 28 MHz-es dipólom átfogja a teljes a 10 m-es sávot (2 MHz sávszélességben).


A lépésszámlálót még csak két hónapja használom, de még egyszer sem mutatott a számláló 30000-nél nagyobb (lépés)számot. Most viszont igen, pedig a Búbánat-völgybõl vissza az állomásra már igénybe vettem a buszjáratot is. Ha csak 50 cm-es lépéshosszat számolok, akkor is elég szép távolság adódik egy kis gyalogtúrához, hi.


Utolsó módosítás: 2010-07-01 08:48

(16 megtekintés)