Új Gyalográdiós csúcs a Velencei tónál

Krüpl Zsolt, HG2ECZ - 2010-07-31
Ajánlott turistatérkép: 19. Velencei hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG2ECZ


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-034 - Meleg-hegy (Nadap, 351 m ASL); QRA: JN97HG11, 1 pont


A Velencei tó partján töltöttem pár napot barátaimmal és a nyaralóból láttam a hívogató hegyeket. Mi sem kellett több, akku a régi idõk szellemében mindig feltöltött állapotban van, így csak egy gyors döntés kellett, továbbá mivel errõl a környékrõl nem volt turistatérképem, a http://turistautak.hu oldalról lestem el, hogy jutok az úticélomhoz.


Eredetileg a Meleg-hegy volt csak betervezve egy kellemes késõ délutáni sétának.
Likas-kõ: furcsa dolgokra képes a természet. Érdemes 200 méteres kitérõt errefelé is tenni.
Esõben felértünk a Meleg-hegyre. Néhány éve itt még igen masszív csõtorony állott, telis-tele antennákkal. Ma roncshalmaz. Bõvebben: http://www.ha5oj.hu/nadap/
„Cserébe” viszont a bevált kilátó, a geodéziai torony lett a zárt intézmény. A Nadapról felvezetõ út során is csak egy-egy keskenyebb sávban lehet kinézni. Így a hegy nem nyerte el tetszésemet.
Lefelé menet azonban megakadt a szemem egy másik csúcsos hegyen, amelynek a közelebbi fotók alapján láttam, hogy kopár a teteje. Másnap reggelre ezt ütemeztem be.
Mint utólag kiderült, tényleg Csúcsos-hegy a neve és 268 m ASL (Velencei tó 105 m ASL).
Kilátás a Velencei tóra. A bokor megkerülésével a képen kitakart irányba is szép a kilátás. A feljutásról annyi információ, hogy egykor sárga háromszög vezetett fel. Egyik szõlõkarón halványan megtaláltam lekopott nyomát. Délnyugati irányból megy a hegy lábához aszfaltút. Onnan rövidke szekérút után keskeny de jól kijárt ösvény vezet fel.
Kilátás Nadap felé. Egyébként a legfelsõ Meleg-hegy csúcsáról készült fotó is innen készült.
Kilátás Pázmánd felé. Szintén nyitott, ahogy a negyedik irányban is a szántók felé kínál szép kilátást ez a csúcs.


Nyaralásból hazaérkezve bementem egy nagy hipermarketbe és mi jött velem szembe? Cartographia újonnan összevont turistakalauz kiadványa: „Gerecse, Vértes, Velencei-hegység”. Habozás nélkül raktam be a kosárba. Van még sok apróbb hegy, amit érdemes lesz még itt bejárnom. A másik kettõbõl sem árt a tizenéves térképek helyett frissebb.


Utolsó módosítás: 2010-08-02 22:44

(14 megtekintés)